Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πολεμική Αεροπορία: Ενισχύεται με τις «έξυπνες» ισραηλινές SPICE – «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Πολεμική Αεροπορία: Ενισχύεται με τις «έξυπνες» ισραηλινές SPICE – «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Η έγκριση των Αμερικανών για πιστοποίηση και χρήση από τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, των ισραηλινής κατασκευής «έξυπνων» συλλογών SPICE ανοίγει τον δρόμο για την άμεση απόκτησή τους.

Τα ισραηλινής κατασκευής SPICE που θα βάλει η Πολεμική Αεροπορία στη φαρέτρα της είναι kit που μετατρέπουν τις απλές βόμβες γενικής χρήσης των F-16, σε κατευθυνόμενα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πολύ υψηλής ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Αεροπορικό Επιτελείο η θετική απάντηση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ προκειμένου η HAF να μπορεί να αποκτήσει και να εντάξει στο οπλοστάσιο της το πανίσχυρο ισραηλινό οπλικό σύστημα, πιστοποιώντας το στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των Ισραηλινών για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τόσο τις συλλογές SPICE 1000, οι οποίες κατευθύνουν βόμβες ΜΚ-83 βάρους 1014 lbs (460kg) με γόμωση 445 lbs (202 kg) αλλά και τις SPICE 2000, οι οποίες προορίζονται για τις βόμβες MK-84 βάρους 2039 lbs (925 kg) με γόμωση 945 lbs (429 kg).

Οι συλλογές SPICE χρησιμοποιούν ένα kit καθοδήγησης με συνδυασμό ηλεκτροοπτικού αισθητήρα και GPS, το οποίο κατευθύνει τις βόμβες με ακρίβεια τριών μέτρων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Με τη βοήθεια ειδικών πτερυγίων, τα οποία αναπτύσσονται έπειτα από την άφεση της βόμβας ανάλογα των JSOW, οι κατευθυνόμενες μέσω SPICE βόμβες αγγίζουν σε εμβέλεια ακόμα και τα 120 χλμ.

Έτσι τα μαχητικά τα οποία τις μεταφέρουν μπορούν να τις απελευθερώσουν από τέτοιες αποστάσεις ώστε να βρίσκονται εκτός εμβέλειας τόσο των αντιαεροπορικών όπλων εδάφους όσο και των εχθρικών αεροσκαφών, χωρίς να κινδυνεύουν να καταρριφθούν όσο προσεγγίζουν προς τον στόχο.

Το λογισμικό που διαθέτουν οι συλλογές Spice δίνει τη δυνατότητα επιλογής έως και 100 στόχων, με τον ιπτάμενο να μπορεί κατά τη διάρκεια της πτήσης να αποφασίσει τελικά σε ποιους θα κατευθύνει τις βόμβες είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω GPS, είτε με φωτογραφίες με τη βοήθεια του ηλεκτροοπτικού συστήματος.

Η ένταξη των συλλογών SPICE 1000 και SPICE 2000 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα δώσει εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες στον στόλο της HAF, ενισχύοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι της τουρκικής απειλής, καθώς τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πλήξουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια στόχους σε μεγάλο βάθος τόσο στο έδαφος όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι συλλογές SPICE μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ήδη η ινδική πολεμική αεροπορία τις έχει πιστοποιήσει και χρησιμοποιεί και σε γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5.

Συλλογές SPICE χρησιμοποιούν τα ισραηλινά μαχητικά από το 2003, ενώ το έξυπνο οπλικό σύστημα έχει ήδη πουληθεί σε Βραζιλία, Κολομβία, Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.

To ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για τις συλλογές Spice αρχίζει από το 2006, όταν το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο λαμβάνει σχετική απόφαση.

Πέντε χρόνια αργότερα το ΚΥΣΕΑ εγκρίνει την αγορά 300 συλλογών Spice έναντι 130 εκ ευρώ μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, το οποίο προβλέπεται να αναθέσει στην κατασκευάστρια εταιρεία Rafael την υλοποίηση του προγράμματος. Όμως η διαδικασία «παγώνει» για μια σειρά από αιτίες με πρώτη τη δημοσιονομική αδυναμία.

πηγή: Onalert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις