Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

“Πόλεμος” για τα διαθέσιμα – Δεν δίνουμε τίποτα λένε δήμαρχοι και περιφερειάρχες

“Πόλεμος” για τα διαθέσιμα – Δεν δίνουμε τίποτα λένε δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Σε αιτία “πολέμου” με την κυβέρνηση φαίνεται πως εξελίσσεται για δημάρχους και περιφερειάρχες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δέσμευση των αποθεματικών.

Μετά από τη μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίασή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ, να ξεκινήσει έναν “ειλικρινή” διάλογο και παράλληλα θέτει απεργιακό συναγερμό εργαζόμενους και δήμους.

Στο ψήφισμά της, η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου.

Στην ίδια απόφαση, γίνεται λόγος για “απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος”.

Οι δήμαρχοι έκριναν ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και καλεί την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στα “κάγκελα” και οι Περιφερειάρχες – Αγοραστός σε Μάρδα: Ήταν απαίτηση της Μέρκελ

Έντονο ήταν το κλίμα και στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ένωσης Περιφερειών, στην οποία επίσης παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Και οι περιφερειάρχες αποφάσισαν ότι δεν θα δώσουν χρήματα στο κράτος και τάσσονται σε κοινή γραμμή με τους δημάρχους.

Ο κ. Μάρδας δήλωσε πως σαφώς και θα έπρεπε να γίνει διάλογος, “αλλα όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση υπάρχουν και κάποιες κινήσεις στρατηγικής”, όπως είπε. “Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε τώρα γιατί υπήρξε μια εξέλιξη στον προϋπολογισμό τον Απρίλιο δεν υπήρχε χρόνος διαλόγου. Δεν υπήρχε ο σχετικός νόμος προς κατάθεση στη βουλή  για να φέρουμε την τροπολογία που την είχαμε έτοιμη”.

Πρόσθεσε ότι “δεν είμαστε σε ευχάριστη θέση” και τόνισε ότι έγινε μεγάλη μάχη για την ΠΝΠ, αλλά όπως είπε δεν υπήρχε άλλη επιλογή”.

Στο σημείο εκείνο, παρενέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Αγοραστός, ο οποίος φώναξε: “Ήταν απαίτηση της Μέρκελ” με τον υπουργό να απαντάει πως ήταν απαίτηση των θεσμών από το 2012, ωστόσο αυτή την ΠΝΠ η κυβέρνηση δεν την συζήτησε με τους θεσμούς και δεν ήταν απαίτηση των δανειστών.

“Αν αυτός ο διάλογος ( μαζί σας) γίνονταν πριν 20 ημέρες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτό θα ήταν καταστροφή. Όλοι απορούν πως τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα”, κατέληξε ο κ. Μάρδας.

Δήμος Αθηναίων: Θα κινηθούμε νομικά 

Στο μεταξύ, στη συνεδρίασή του, και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων καταδίκασε την ΠΝΠ, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι “επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών”.

Ο δήμος Αθηναίων δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ, αναφέρεται και επισημαίνεται πως θα συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.
 
Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα».

Η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» ψήφισε λευκό. Δικό της ψήφισμα πρότεινε η παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και «Αθήνα το σπίτι μας».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε