Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Πόλεμος” Ελλάδας – Τουρκίας για τους οκτώ στρατιωτικούς! Εντάλματα σύλληψης και “επιθέσεις”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ομόφωνα την μη έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία
– Η Τουρκία αντιδρά ήδη και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και για τους οκτώ!
– Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”!
– “Μύδροι” και από τουρκικά ΜΜΕ! Η Hurriyet χαακτηρίζει τους οκτώ “γκιουλενιστές” και φιλοξενεί δηλώσεις Τούρκου δικηγόρου που επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα!
– “Δεν κράτησε την υπόσχεσή του! Να σταματήσει να μιλά για το θέμα”!
– Όλες οι εξελίξεις στο “καυτό” ζήτημα και ολόκληρη η απόφαση του Αρείου Πάγου

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, “τάραξε τα νερά” και προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την τουρική πλευρά! Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη εάν εκδοθούν στη γείτονα χώρα, με τις αποφάσεις αυτές να είναι ομόφωνες και για τους οκτώ αξιωματικούς, αλλά και οριστικές που σημαίνει πως δεν χωρούν άλλου ένδικου μέσου.

Εδώ να σημειωθεί πως το δικαστήριο ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο αυτό είναι στην ευχέρια του αστυνομικού διευθυντή. Η απόφαση αυτή αναμένεται να παρθεί άμεσα, το πιο πιθανό μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εντάλματα σύλληψης από την Τουρκία!

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία ήρθε άμεσα! Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Διαμαρτύρεται έντονα το τουρκικό ΥΠΕΞ!

Το δεύτερο “χτύπημα” από… Τουρκία μεριά, ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Όπως μεταδίδει το CNN Turk, στο Twitter, το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του Αρείου Πάγου, λέγοντας το εξής: “Οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας“! Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Δείτε το tweet

Hurriyet: “Είναι γκιουλενιστές! Τίποτα δεν τελείωσε”!

Από την πρώτη στιγμή που η είδηση έγινε γνωστή, το ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν τεράστιο. Τόσο από την Τουρκία που παρακολουθούσε στενά την υπόθεση (σ.σ. να θυμήσουμε εδώ ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ζητήσει δημόσια και μάλιστα ουκ ολίγες φορές την έκδοση των οκτώ), όσο και από άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το δημοσίευμα της τουρκικής hurriyet.com.tr, το οποίο χαρακτηρίζει τους οκτώ στρατιωτικούς “μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν”, ο οποίος να σημειώσουμε πως βρίσκεται ακόμη εξόριστος στις ΗΠΑ.

Επίσης να υπενθυμίσουμε πως από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν “έδειχνε” τον Γκιουλέν ως τον “εγκέφαλο” της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου, συνεπώς το να χαρακτηρίζει μια τουρκική εφημερίδα τους οκτώ στρατιωτικούς “γκιουλενιστές” είναι ενδεικτικό της έντασης που… δεδομένα θα ακολουθήσει από την γειτονική χώρα.
Και όπως προαναφέραμε, αυτή η αντίδραση εκφράστηκε ήδη με τα εντάλματα σύλληψης…

Αναφέρει, λοιπόν, η Hurriyet: “Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας που ζητούσε την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Οι οκτώ οδηγήθηκαν με χειροπέδες ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Στη συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου της τουρκικής πλευράς, Zeki Arıtürk, ο οποίος αναφέρει πως “νομικά η απόφαση είναι οριστική, ωστόσο πολιτικά δεν είναι. Τον τελευταίο λόγο θα έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης”.

Για να συνεχίσει την επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού! Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο Έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κράτησε την υπόσχεσή του, παρά τις δηλώσεις του πως θα επιστρέψουν άμεσα. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να σταματήσει να μιλά για το θέμα”!

“Ειδησεογραφικά” η Daily Sabah

Από την πλευρά της, η dailysabah.com κρατά τους τόνους λίγο πιο… χαμηλά, αναφέροντας μόνο πως το πραξικόπημα οργανώθηκε από την οργάνωση του Γκιουλέν (την FETÖ), χωρίς όμως βα χαρακτηρίζει “γκιουλενιστές” τους οκτώ στρατιωτικούς.

Τονίζει χαρακτηριστικά: “Ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που δραπέτευσαν στην Ελλάδα μετά το απότυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το ελληνικό δικαστήριο είχε αναβάλλει την απόφαση σε ακρόαση στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο η απόφαση πάρθηκε σήμερα με τις ελληνικές Αρχές να αποφασίζουν πως κανένας από τους οκτώ στρατιωτικούς., που πέρασαν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία”.

Ίσες αποστάσεις από τα διεθνή ΜΜΕ

Το BBC, από την πλευρά του, παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης που έχει ήδη διάρκεια… μηνών, δίνοντας όμως και έναν γεωπολιτικό τόνο. Συγκεκριμένα τονίζει: “Το ζήτημα δημιούργησε νέες εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που αυτή την περίοδο εργάζονται για να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια ειρηνική λύση στην Κύπρο“.

Τέλος, το euronews.com, επικαλείται το Reuters και παραθέτει τα γεγονότα επίσης… αποστασιοποιημένα. Τονίζει συγκεκριμένα: “Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ενάντια στην έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι οκτώ άνδρες προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην βόρεια Ελλάδα στις 16 Ιουλίου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας πως φοβούνται για τις ζωές τους στην Τουρκία.

Η Τουρκία απαίτησε από την Ελλάδα την έκδοσή τους, κατηγορώντας τους πως ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και τους χαρακτήρισε προδότες. Όλοι τους αρνούνται την εμπλοκή”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε