Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση του ελληνικού προξενείου της  Μαριούπολης

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (2/3/2022) ξεκίνησε η μερική εκκένωση του προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως είχε εξάλλου προγραμματιστεί. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άρχισε από το προξενείο κομβόι αυτοκινήτων με έλληνες δημοσιογράφους, τεχνικούς και μέλη του προξενείου. Σε ένα από τα αυτοκίνητα βρίσκεται και ο πρέσβης της Ελλάδας, Φραγκίσκος Κωστελλένος, που συνοδεύει την αποστολή από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στη Μαριούπολη, μετέδωσε πως όλα ήταν έτοιμα για την αναχώρηση των Ελλήνων από την πόλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε αναμένουν επίσης έλληνες κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω περιοχών, ωστόσο δεν ήταν σαφές πως θα κατάφερναν να φτάσουν μέχρι το προξενείο, καθώς πολλοί δεν διαθέτουν αυτοκίνητα.

 

Η πρεσβεία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τη μετακίνηση της αποστολής προς τα δυτικά, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια τεχνική βλάβη ή αν τα αυτοκίνητα ξεμείνουν από βενζίνη. Τονίζεται πως τα αυτοκίνητα μπορούν να βάζουν μόνο μέχρι 20 λίτρα βενζίνης ημερησίως και η απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα ελληνικά αυτοκίνητα είναι αρκετά μεγάλη.

Η αποστολή έχει μαζί της ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ, ώστε αν τους ζητηθεί να τη δείξουν στους Ρώσους. Στόχος της αυτοκινητοπομπής είναι να φτάσει στα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις