Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

“Με πολεμούν Ερντογάν και Έλληνες φασίστες” – Αποκαλύψεις του Jo Di για το κλείσιμο της σελίδας στο Facebook

“Με πολεμούν Ερντογάν και Έλληνες φασίστες” – Αποκαλύψεις του Jo Di για το κλείσιμο της σελίδας στο Facebook

Σάλο έχει προκαλέσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία η απόφαση του Facebook να ρίξει την σελίδα του γνωστού Έλληνα δημιουργού “Jo Di”, εξαιτίας μιας… ανάρτησης για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στα social media, και για την “συμμόρφωσή” τους με φασιστικές λογικές, με τον ίδιο τον Jo Di να αναφέρει πως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί του ζητούν να κατεβάσει αναρτήσεις του.

Μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, τονίζει πως και το twitter του είχε αποστείλει μήνυμα με την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με την οποία του ζητά να σβήσει ορισμένες αναρτήσεις του.

“Πόλεμος” από Ερντογάν και Έλληνες φασίστες

Δύο μόλις ημέρες μετά από αυτό, το facebook έριξε την σελίδα του απροειδοποίητα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος αυτό σημαίνει “είτε συμμόρφωση στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, άρα και στις επιλογές Ερντογάν, είτε ικανοποίηση των αναφορών Ελλήνων εθνικιστών, άρα συμμόρφωση με τον ελληνικό φασισμό”.

“Λίγες εβδομάδες πριν ήταν οι ομοφοβικές απειλές Ελλήνων φασιστών με αφορμή την στάση μου για τα συλλαλητήρια και ύστερα ήρε ο Ερντογάν”, λέει ο Jo Di, που εργάζεται εδώ και 8 χρόνια ως οδοντίατρος στο εξωτερικό.

“Για μένα δεν έχει σημασία αν την απειλή την εξαπολύει Έλληνας η Τούρκος. Ο Εθνικισμός είναι το ίδιο προβληματικός είτε τούρκικος είτε Ελληνικός

Ένα ζήτημα είναι τι ρόλο παίζει το twitter και το facebook απέναντι σε έναν αυταρχικό κυβερνήτη που όποτε ήθελε κατέβαζε τους διακόπτες των συγκεκριμένων μέσων. Αν κάποιο δικαστήριο στην Ζάμπια πάρει κάποια απόφαση θα πρέπει να συμμορφωθούμε; Η αντίστοιχα αν η σελίδα έπεσε λόγω φασιστών, τελικά τα Τάγματα εφόδου εκτός από την Ελληνική Αστυνομία κάνουν κουμάντο και στο facebook;”

Το “διάσημο” σκίτσο

Μιλώντας για το σκίτσο που τον έκανε “διάσημο” αλλά και… έριξε την σελίδα του, ο Jo Di εξηγεί πως το εμπνεύστηκε λίγο μετά την επίθεση στην Άγκυρα το 2015, όπου διαδηλωτές φώναζαν “Stop Killer Erdogan”.

https://twitter.com/jodigraphics15/status/652923322951446529

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω της τουρκικής επιδρομής στο Αφρίν.

“Η εξουσία αποφάνθηκε: Δεν θέλω να υπάρχει. Να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Και αυτό είναι που αξίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ιντερνετικό τρομονόμο του Ερντογάν που είχε ανησυχήσει τα Ηνωμένα Έθνη ενώ η άλλη αναφορά στη δικογραφία το περίφημο άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας και παράβαση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.”

“Στόχος” και άλλοι λογαριασμοί στα social media

Ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφορά μόνο τον Jo Di, αλλά και άλλα προφίλ που αναδημοσίευσαν το συγκεκριμένο σκίτσο. Πρόκειται δηλαδή για ακόμα 80 δημοσιεύσεις.

“Την ίδια στιγμή βαφτίζουν την Τουρκία ασφαλή χώρα, για να πετύχουν τους απάνθρωπους σχεδιασμούς τους ενάντια στους πρόσφυγες. Ποια ασφαλής χώρα; Έως τώρα 150.000 έχουν απολυθεί και 50.000 είναι στην φυλακή. Ούτε για τους ίδιους τους πολίτες δεν είναι ασφαλής”.

“Δεν θα σταματήσω”

Ωστόσο οι απειλές και οι “ποινές” φαίνεται να μην τον πτοούν. “Δεν θα σταματήσω. Διαβάζω την βιογραφία του Πάνου Τζαβέλακαι σκέφτομαι οτι αν σταματήσουμε εμείς, τι θα έπρεπε να κάνουν όλοι εκείνοι οι κομμουνιστές που τους σκότωναν λίγο λίγο κάθε μέρα. Εγώ θα συνεχίσω με τις αξίες και τα ιδανικά γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ”.

Άνοιξε και πάλι η σελίδα μετά το βάρος ων αποδοκιμασιών

Πάντως η σελίδα ξανάνοιξε, με την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του facebook για την κίνησή του. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε κείμενό του:

«Μετά από την αυθόρμητη κίνηση πολλών φίλων της σελίδας και μιας πρωτοβουλίας από τους συνεργάτες της ΦΩΝΗΣ και την αποστολή εκ μέρους τους μηνυμάτων αναφοράς προς το Facebook για να ξανανοίξει τη σελίδα, αυτό σήμερα ενέδωσε και η σελίδα Jo Di από το απόγευμα της Παρασκευής είναι και πάλι σε λειτουργία. Για πόσο; Αυτό δεν το ξέρω.

Αυτό που γνωρίζω όμως με σιγουριά είναι πως η δύναμη των γραφημάτων έρχεται από την δική σας στήριξη και αναδημοσίευση. Η δύναμη της φωνής μας έχει αξία όταν τη χρησιμοποιούμε. Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα και ένα από αυτά κάνατε τις προηγούμενες ημέρες με την ανάδειξη της ιστορίας της λογοκρισίας και σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Το Facebook ενημέρωσε και όσους έκαναν την αναφορά για να ξανανοίξει τη σελίδα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις