Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολλά τα πύρινα μέτωπα – Στο έλεος της φωτιάς Κέρκυρα και Λέσβος

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη βόρεια Κέρκυρα, στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, στη Μυτιλήνη αλλά και στ Βοιωτία.

Συνεχείς είναι σήμερα οι αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Νυφίδας στη νότια Λέσβο, κοντά στο κεφαλοχώρι Πολιχνίτος. Η φωτιά εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε δυο μέτωπα, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν καίγοντας μεγάλες εκτάσεις με βοσκότοπους, ελαιοκτήματα και άγρια χόρτα. Από τις φλόγες ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Πηγές της Πυροσβεστικής τόνιζαν περίπου στις 4 το απόγευμα ότι έχουν υπό μερικό έλεγχο το ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς από την πλευρά του Αγίου Φωκά όχι όμως και το μέτωπο της Νυφίδας. Εξέφραζαν όμως την ελπίδα πως, δεδομένου του ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες σε σχέση με χθες, θα κατάφερναν πριν σκοτεινιάσει να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια. Αναζητείται ένας ιδιώτης οποίος έκανε ηλεκτροκόληση στο οικόπεδό του και οι σπινθήρες άναψαν φωτιά σε ξηρά χόρτα. Ταυτόχρονα ερευνούνται οι αιτίες εκδήλωσης της δεύτερης πυρκαγιάς, χωρίς ν’ αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Η περιοχή όπου καίει η φωτιά είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις η πυροσβεστική βρέθηκε με “δεμένα τα χέρια”, αφού τα οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν και τους πυροσβέστες να παλεύουν με ότι μέσα διέθεταν για να σβήσουν τις εστίες.

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Παρόριο Βοιωτίας. Για την κατάσβεσή της κατέφτασαν 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο και τέσσερα αεροσκάφη. Η φωτιά έκαψε κυρίως ελιές, ξερά χόρτα και πουρνάρια, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές και αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα οι πυρκαγιές σε Κέρκυρα, ενώ η πυροσβεστική συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για την κατάσβεσή τους. Η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δέκα πυροσβεστικά οχήματα και 20 άντρες, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην αναχαίτιση της φωτιάς, άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επέκτασή της προς μικρούς οικισμούς και τουριστικές κατοικίες της περιοχής. Σημειώνεται ότι οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν μέτριοι, έντασης 4 με 5 μποφόρ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή μικρή Γότιστα Μετσόβου, όπου επιχειρούν ήδη 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο δυναμικό και 4 αεροσκάφη, ενώ προς το παρόν δεν απειλείται κανένας οικισμός.

ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Δίκελα, στην Αλεξανδρούπολη όπου επιχείρησαν 30 άνδρες με 11 οχήματα, 2 πεζοπόρες ομάδες, 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα και κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλαπόδι, κοντά στην Αταλάντη. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 17 πυροσβέστες, με 7 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιήσε ένα αεροσκάφος της Πυροσβεστικής μέχρι που κατάφεραν τελικά να θέσουν το μέτωπο υπό έλεγχο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε