Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πόλος έλξης το Αρχαιολογικό Mουσείο της Σητείας

Πόλος έλξης το Αρχαιολογικό Mουσείο της Σητείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας δημιουργήθηκε έπειτα από πενηντάχρονες προσπάθειες των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό να στεγάσει τα σημαντικά ευρήματα της επαρχίας Σητείας και πλέον αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Πόλος έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους τουρίστες είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας ένα από τα πιο αξιόλογα στην Κρήτη. Η ενότητα δε, των αρχαιολογικών θησαυρών της Ζάκρου, θεωρείται πολύ σημαντική, διότι περιέχει πολλά ευρήματα της μινωικής εποχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1984, εκατό χρόνια μετά τις πρώτες επίσημες ανασκαφές στην περιοχή από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Μεγαλύτερο και πλουσιότερο σύνολο θεωρείται αυτό του ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου με πολυάριθμα και σπουδαία ευρήματα, ορισμένα από τα οποία αποτελούν αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Πιο διάσημο αντικείμενο του Μουσείου θεωρείται το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου.

Το μουσείο αποτελεί πλήρες μουσειακό συγκρότημα, που διαθέτει αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, γραφεία για το επιστημονικό, διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό και μικρή αρχαιολογική βιβλιοθήκη.

Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο στον προθάλαμο βρίσκονται στα δεξιά το εκδοτήριο εισιτηρίων και το πωλητήριο βιβλίων και καρτών και μπροστά οι τουαλέτες των επισκεπτών. Στα αριστερά ανοίγεται ο ενιαίος εκθεσιακός χώρος, ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες με διαχωριστικούς πίνακες που παρέχουν στον επισκέπτη δίγλωσσο πληροφοριακό υλικό. Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο 4.000 περίπου χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο και παρουσιάζονται κυρίως σε ανασκαφικά σύνολα κατά περιοχές. Οι προθήκες παρέχουν γενική πεντάγλωσση ενημέρωση στον επισκέπτη, η οποία στο μέλλον θα γίνει πιο λεπτομερειακή χωρίς να θιγεί η αισθητική των ευρημάτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις