Ελλάδα

Πολυνομοσχέδιο: Τι ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία

Σε επεξήγηση των διατυπώσεων περί του μεταφορικού έργου των τουριστικών λεωφορείων προχώρησε το υπουργείου Τουρισμού, όπως αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του ν. 711/1977 (Α΄ 284), περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει ότι: «Το μεταφορικό έργο που πραγματοποιείται, κατ’ αποκλειστικότητα, από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, συνίσταται στη διενέργεια έκτακτων γραμμών και γραμμών κλειστής διαδρομής που εξυπηρετούν μεταφορά προσχηματισμένης ομάδας προσώπων και αποσκευών, απαγορευομένης της με οποιονδήποτε τρόπο εκτέλεσης συγκοινωνίας…»

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Το μεταφορικό έργο της παρ. 1 διενεργείται από δημόσιας χρήσης τουριστικά λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων ή τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.).

Στην περίπτωση που η μεταφορά προσώπων σε οργανωμένες εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός της χώρας, καθώς και η μεταφορά μαθητών για πραγματοποίηση εκδρομών των περιπτώσεων β’ και ζ’ της παρ. 1 του παρόντος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο οργανωμένου ταξιδιού της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 339/1996, το ανωτέρω περιγραφόμενο έργο διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία για λογαριασμό τουριστικού γραφείου».

Δεδομένου ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα άρθρα των ν. 393/1976 και ν. 711/1977 συνδυαστικά εφαρμοζόμενα φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποκλείεται η δυνατότητα διοργάνωσης οργανωμένων εκδρομών από τουριστικά γραφεία με οποιαδήποτε άλλα οχήματα πλην των ειδικών τουριστικών λεωφορείων – κάτι που προφανώς είναι έξω από τις πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη – κρίνεται σκόπιμο να αναδιατυπωθεί η παρ. 2 περ. α του άρθρου 1 του ν. 393/1976, έτσι ώστε να καθίσταται σαφές, ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση οργανωμένης εκδρομής με κάθε είδους μέσο (χερσαίο, πλωτό, εναέριο) δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Το Χωριάτικο»: Χορηγούσε χριστουγεννιάτικες γιορτές συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ – Ο αστυνομικός από τη Μύκονο που «σφύριζε» για ελέγχους
Στο μικροσκόπιο κρατικοί υπάλληλοι - Ο Γιαννακόπουλος έδινε 300 ευρώ τον μήνα σε αστυνομικό για να τον ενημερώνει για ελέγχους - Τα «δώρα» Yves Saint Laurent στην επιθεώρηση εργασίας για 10 υπαλλήλους
EUROKINISSI
22
Χρήστος Χαρίτος: Ο πιλότος του F-16 «Ζευς» που θα πετάξει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξομολογείται – «Όνειρό μου από παιδί»
«Η δουλειά του πιλότου ενός μαχητικού με αποστολή την αεροπορική επίδειξη είναι μια δουλειά όπου το περιθώριο λάθους είναι πρακτικά μηδενικό» λέει ο επισμηναγός Χαρίτος
Ο επισμηναγός Χρήστος Χαρίτος, πιλότος του F-16 «Ζευς» που θα πετάξει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2026