Κυριακή, 25 Φεβ.
16oC Αθήνα

Πολυτεχνείο: Ένταση με αντιπροσωπεία της Βουλής, τους πέταξαν το στεφάνι

Πολυτεχνείο: Ένταση με αντιπροσωπεία της Βουλής, τους πέταξαν το στεφάνι

Νεαροί που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο δεν επέτρεψαν σε επιτροπή της Βουλής να καταθέσει στεφάνι. Η ένταση επικράτησε λίγο πριν από τις 09:00 το πρωί, όταν στο σημείο βρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης.

Η αντιπροσωπεία της Βουλής βρέθηκε στο Πολυτεχνείο περίπου στις 08:30 για να καταθέσει στεφάνι. Όμως φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο τους απαγόρευσαν να περάσουν και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως “έξω η Χούντα από την Ελλάδα”. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης άφησαν το στεφάνι έξω από την πύλη αλλά μόλις αποχώρησαν, οι νεαροί που βρίσκονταν εκεί το πέταξαν.

όταν τους… έκλεισαν την πόρτα, προσπάθησε να μιλήσει με τους νεαρούς που απαγόρευσαν την είσοδο αλλά δεν τους έπεισε να τους αφήσουν να μπουν για να καταθέσουν στεφάνι. 

Δείτε εικόνες από την ένταση

 

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο», δήλωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου μετά το “μπλόκο” στην πύλη του Πολυτεχνείου. 

  

Τασούλας: 

Με παρέμβασή του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καταδίκασε την παρεμπόδιση της αντιπροσωπείας της Βουλής να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «ανιστόρητους και απαράδεκτους» τους πρωταγωνιστές της ομάδας που παρεμπόδισε την αντιπροσωπεία της Βουλής να καταθέσει στεφάνι, σημειώνοντας πως είναι «δυστυχώς νέοι άνθρωποι, αλλά ευτυχώς λίγοι».

Το Πολυτεχνείο, είπε ο πρόεδρος της Βουλής «είναι ένα σημαντικό επεισόδιο στην Ιστορία της χώρας και δεν αποτελεί έπαθλο καμίας δράκας, καμίας μεγαλύτερης ή μικρότερης ομάδας που διεκδικεί μαινόμενη από μια άλλη ομάδα. Αυτή την στιγμή, η εικόνα έξω από την κύρια πύλη του Πολυτεχνείου, αυτή που σώριασε κάτω το τανκ της τυραννίας, είναι αποκρουστική καθώς γίνεται ένα είδος face control και διαπληκτίζονται για το ποιος επιτρέπεται και ποιος όχι να εισέλθει σε έναν χώρο δημοσίου προσκυνήματος».

Αυτές οι συμπεριφορές, είπε ο κ. Τασούλας , δεν αμαυρώνουν την διαχρονικότητα ενός κορυφαίου γεγονότος, αλλά αμαυρώνουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή και την αισιοδοξία μας για το ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας καθηλώνουν και να δούμε τα ιστορικά γεγονότα κατάματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως «η κριτική σε ένα Κοινοβούλιο δεν είναι το να εμποδίσεις την αντιπροσωπεία του να καταθέσει στεφάνι» και «η κριτική σε μια εθνική αντιπροσωπεία δεν είναι να την προσβάλεις – γιατί δεν την προσβάλλεις-, τον εαυτό σου προσβάλλεις, αλλά το να φροντίσεις να γίνει αξιότερη να εκπροσωπηθεί από ακόμα αξιότερους και εάν μπορείς και εσύ νέε που αμφισβητείς αυτό το πολίτευμα, να συμβάλεις να το κάνεις καλύτερο και όχι δια της βίας να παριστάνεις ότι μπορείς να το εμποδίσεις».

Αναφερόμενος στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων ανάφερε πως αυτή «η δράκα των 15-20 οργισμένων νέων, σήμερα δεν πρόσβαλαν την Δημοκρατία αλλά τον εαυτός τους» και με τον τρόπο τους « έθιξαν τον ελληνικό λαό στο πρόσωπο των αντιπροσώπων της Βουλής», εξηγώντας πως «η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που ο λαός αυτοκαθορίζεται» και «όσοι προσβάλλουν το εθνικό Κοινοβούλιο, αμφισβητούν τη λαϊκή αντιπροσωπεία, το δικαίωμα, την ικανότητα και τη νοημοσύνη ενός λαού εν δημοκρατία να αυτοκαθορίζεται».

Το Πολυτεχνείο είπε ο πρόεδρος της Βουλής «θα μας καθορίζει και θα μας καθοδηγεί σε διαρκή βελτίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις