Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Η μεγάλη και ειρηνική πορεία στην Αθήνα για την 51η επέτειο της εξεγέρσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Χωρίς εντάσεις ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία το απόγευμα της Κυριακής (17.11.2024) για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, με τις αρχές να προχωρούν σε 150 προσαγωγές και 7 συλλήψεις.

Το παρών στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσαν 30.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους, φοιτητές, μαθητές, μέλη των κομμάτων και απλός κόσμος, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους αγκαλιά.

Μικρά παιδιά κατέφθασαν από νωρίς το μεσημέρι στον χώρο του Πολυτεχνείου όπου άφησαν λουλούδια και ζωγραφιές για την μνήμη των νεκρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μιας μικρής, που κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας κρατώντας ένα γαρύφαλλο.

poreia politexneio eurok

Αλλά και αυτού του παιδιού που κρατά ένα χάρτινο «πλακάτ» με σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

poreia politexneio eurok

Φοιτητές, μέλη της ΠΑΣΠ και άλλοι διαδηλωτές άνοιξαν την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία μπροστά από το Πολυτεχνείο και φώναξαν το σύνθημα «αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».poreia

poreia

Στις 15:00 ξεκίνησαν την πορεία τους και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκεί φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία, την οποία προστάτευαν κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Στην κορυφή του συλλαλητηρίου βρέθηκε η αιμματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, με τα φοιτητικά μπλοκ και τα μπλοκ άλλων οργανώσεων να ακολουθούν.poreia politexneio eurokporeia politexneio eurokporeia politexneio eurokporeia politexneio eurokporeia politexneio eurok

Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέτων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Ενώ ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει από τον χώρο του Πολυτεχνείου, στο σημείο υπήρχε επίσης μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ πολίτες συνέχιζαν να καταφτάνουν για να αφήσουν ένα γαρύφαλλο ως φόρο τιμής των νεκρών.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία και και στην ισραηλινή πρεσβεία.poreia politexneio eurok poreia politexneio eurok poreia politexneio eurok poreia politexneio eurok poreia politexneio eurok poreia politexneio eurok

Σε 113 προσαγωγές ατόμων προχώρησε η αστυνομία μετά από προελέγχους που έκανε σε διάφορές περιοχές του κέντρου της Αθήνας πριν από την έναρξη της πορείας. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για εξακρίβωση στοιχείων.

Αν και υπήρχαν προσαγωγές, δεν σημειώθηκαν επεισόδια στην Αθήνα, σε αντίθεση με την πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη όπου αντιεξουσιαστές έριξαν μολότοφ με την αστυνομία να απαντά με ρίψεις νερού.

Γύρω στις 17:00 το απόγευμα, σημειώθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών και υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Το επεισόδιο έγινε όταν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη προσπάθησαν να παρακάμψουν τους φοιτητικούς συλλόγους που παραδοσιακά είναι μπροστά στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τότε δημιουργήθηκε ένταση, η οποία όμως έληξε πολύ γρήγορα, με τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη τελικά να περνούν πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Έκραξαν» Ελληνίδα influencer που έγινε viral: «Ξέρεις πόσο κουραστικό είναι να ανεβάζεις 20 βιντεάκια την μέρα;»
Μετά τα εκατοντάδες αρνητικά σχόλια που δέχτηκε, η influencer διέγραψε το βίντεο και στη συνέχεια δημοσίευσε ένα άλλο post ζητώντας συγγνώμη σε όσους προσβλήθηκαν από την φράση που είπε
Influencer
«Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν μιάμιση ώρα χωρίς τις αισθήσεις του στο ιατρείο» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του αξέχαστου τραγουδιστή
«Αυτό που προκύπτει από τη δικογραφία, είναι ότι έγινε μια προσπάθεια να διαγραφούν όλα τα αρχεία των πελατών του συγκεκριμένου ιατρείου και έγινε και μια προσπάθεια καθαρισμού του χώρου», λέει ακόμη ο Χαράλαμπος Λυκούδης
Γιώργος Μαζωνάκης
19
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ΑΑΔΕ κάνει «φύλλο και φτερό» την κλινική – Στο μικροσκόπιο λογαριασμοί και σκληροί δίσκοι
Νέος κύκλος ερευνών μετά τον θάνατο του τραγουδιστή - Ο φορολογικός έλεγχος, τα ερωτήματα για τις κρίσιμες ώρες στην κλινική και οι κινήσεις του ΙΣΑ για τους δύο γιατρούς
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ΑΑΔΕ κάνει «φύλλο και φτερό» την κλινική – Στο μικροσκόπιο λογαριασμοί και σκληροί δίσκοι
Η στιγμή που ταξί μεταφέρει τον Γιώργο Μαζωνάκη στην κλινική στο Κολωνάκι, λίγο πριν πεθάνει - Δείτε βίντεο
Ο ιδιοκτήτης του ταξί που εντοπίστηκε από τις αστυνομικές και θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα, ανέφερε ότι μετέφερε τον γνωστό τραγουδιστή στις 13:55 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο Κολώνακι
Γιώργος Μαζωνάκης