Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Πόρισμα ΤΕΕ για την Μάνδρα: Οι ευθύνες ξεκινούν από πολύ παλιά

Πόρισμα ΤΕΕ για την Μάνδρα: Οι ευθύνες ξεκινούν από πολύ παλιά

Το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την καταστροφή στην Μάνδρα δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Οι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με το δημοσίευμα καταδεικνύουν τις διαχρονικές και συγκεκριμένες ευθύνες που οδήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες.

Οι ειδικοί ταυτίζονται πλήρως με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του πορίσματος της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και επικροτούν τις μεγάλες προσπάθειες της περιφέρειας και της Ρένας Δούρου να επισπεύσει και να ολοκληρώσει τα έργα που ουσιαστικά εγκρίθηκαν -λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων άλλων υπηρεσιών- το 2017, έναν μόλις μήνα πριν από τη φονική πλημμύρα.

Το πόρισμα του ΤΕΕ παραδόθηκε στην εισαγγελέα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 15/11/2017, την πλημμύρα με τις τραγικές συνέπειες που είχε, μέχρι το δεύτερο περιστατικό του διημέρου 26 και 27/06/2018 προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε με ταχύτητα τις διαδικασίες και το κυριότερο έργο είναι ήδη σε εξέλιξη.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται από τους εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ ότι: «Για το διάστημα που προηγήθηκε της πλημμύρας της 15/11/2017, εξάλλου, υπάρχει το Πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης τα ευρήματα και τα συμπεράσμτα του οποίου επιβεβαιώνονται από την έρευνά μας».

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι μετά τις πλημμύρες του 1993-1996, εντάχθηκαν, το 2003, τα δυο ρέματα στον οικιστικό ιστό χωρίς να γίνει καμία απολύτως διευθέτηση μέχρι το 2010. Η γραφειοκρατία είναι το μεγάλο εμπόδιο για τα όποια έργα και σύμφωνα με την κατάληξη του πορίσματος η περιφέρεια Αττικής είχε ολοκληρώσει με ταχύτητα τις διαδικασίες αλλά οι συναρμόδιοι φορείς όφειλαν να είχαν αποτρέψει την ανεξέλεγκτη δόμηση στις επίμαχες περιοχές, να είχαν αποκαταστήσει τα ρέματα από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις και να είχαν κατασκευάσει εγκαίρως τα αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να μειώνονταν οι συνέπειες των εξαιρετικά υψηλών βροχοπτώσεων», σύμφωνα με το πόρισμα.

Τα ίδια είχε αναφέρει και η Ρένα Δούρου όταν κλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για ανωμοτί κατάθεση μαζί με την δήμαρχο Μάνδρας, τους δασάρχες και τους πολεοδόμους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις