Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πώς να ζεσταθούμε ποιοτικά και οικονομικά φέτος τον χειμώνα

Πώς να ζεσταθούμε ποιοτικά και οικονομικά φέτος τον χειμώνα

Το κρύο έχει κάνει την εμφάνιση του και φέτος το χειμώνα και πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στις ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού μας, αφού η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη.

Η σωστή ενημέρωση για το θέμα είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών συσκευών ενδέχεται να κοστίσει, εν τέλει, περισσότερο από τη χρήση πετρελαίου. Για να υπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας μιας ηλεκτρικής θερμαντικής συσκευής αρκεί να γνωρίζουμε την ισχύ της και την τιμή της κιλοβατώρας του προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μία συσκευή 2000 Watt καταναλώνει 2 kWatt την ώρα κι επομένως στοιχίζει 0.20€ ανά ώρα, με χρέωση κιλοβατώρας 0.10€. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς μιας ηλεκτρικής συσκευής τόσο περισσότερη είναι η θερμότητα που παράγεται, με αποτέλεσμα να θερμαίνονται αποτελεσματικά μεγαλύτεροι χώροι. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο διαδεδομένων ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων.

Κλιματιστικό

To κλιματιστικό είναι ένα οικονομικό μέσο θέρμανσης αφού αποδίδει διπλάσια ή τριπλάσια θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει. Ωστόσο, έχει υψηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασία κάτω των 5°C, ενώ ο αέρας που θερμαίνεται με τη χρήση κλιματιστικού γίνεται ξηρός.

Θερμοπομπός (convector)

Στο θερμοπομπό ο ψυχρός αέρας του δωματίου μετατρέπεται σε θερμό με τη βοήθεια μιας αντίστασης, η οποία όμως δεν πυρακτώνεται. Συνεπώς, ο αέρας δεν γίνεται ξηρός, η ποιότητα θέρμανσης είναι υψηλή και ο χώρος ζεσταίνεται άμεσα. Ωστόσο η θερμότητα που παράγεται καταναλώνεται άμεσα και δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Οι θερμοπομποί είναι αρκετά οικονομικοί και για την εγκατάσταση τους δεν απαιτείται επέκταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Η ισχύς των θερμοπομπών κυμαίνεται από 1000 μέχρι 2500 Watt.

Ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού

Τα καλοριφέρ λαδιού περιέχουν λάδι το οποίο θερμαίνεται όταν η συσκευή τίθεται σε λειτουργία. Το ζεστό λάδι κυκλοφορεί στις «φέτες» του καλοριφέρ και αποδίδει τη θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο. Με το καλοριφέρ λαδιού ο χώρος αργεί να ζεσταθεί αλλά αντίστοιχα αργεί να κρυώσει. Παρόμοια με το θερμοπομπό, η θερμότητα που παράγεται καταναλώνεται άμεσα και είναι αρκετά οικονομικά στην αγορά τους, ενώ η ισχύς τους ξεκινά από 1000 Watt και φτάνει τα 3000 Watt.

Θερμοσυσσωρευτής

Στο θερμοσυσσωρευτή, ο ψυχρός αέρας θερμαίνεται με τη χρήση αντιστάσεων και αποδίδεται με τη χρήση ενός ανεμιστήρα. Αντίθετα με το θερμοπομπό και το καλοριφέρ λαδιού, ο θερμοσυσσωρευτής καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια τις νυχτερινές ώρες, που η χρέωση είναι φθηνότερη, αν διατίθεται διπλός μετρητής. Η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται και αποδίδεται ως θερμότητα τις πρωινές ώρες. Οι θερμοσυσσωρευτές έχουν υψηλό κόστος απόκτησης και η ποιότητα θέρμανσης που παρέχουν είναι χαμηλή, καθώς ο αέρας γίνεται ξηρός. Διατίθενται με ισχύ από 650 έως 6000 Watt.

Συνεπώς, θα έλεγε κανείς, ότι o θερμοπομπός και το καλοριφέρ λαδιού είναι τα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα με την υψηλότερη ποιότητα θέρμανσης και το χαμηλότερο κόστος αγοράς. Και τα δύο αυτά μέσα, όμως, έχουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας από τα υπόλοιπα διότι καταναλώνουν ενέργεια τις πρωινές ώρες όπου η χρέωση ανά κιλοβατώρα είναι μεγαλύτερη από ότι τις νυχτερινές ώρες, με βάση τα περισσότερα τιμολόγια. Εκτός αυτού, οι καταναλωτές με κλιμακωτά προγράμματα τιμολόγησης που χρησιμοποιούν θερμοπομπούς ή ηλεκτρικά καλοριφέρ κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνουν τα μηνιαία επίπεδα κατανάλωσης και υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή τάξη (>2000 KWh) όπου η χρέωση ανά κιλοβατώρα είναι, συνήθως, υψηλότερη.

Παρολ’αυτά, σήμερα, με τόσες νέες επιλογές στα προγράμματα ρεύματος, μπορούμε επιτέλους, να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα θέρμανσης, χωρίς να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα που καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα, με την επιλογή ενός προγράμματος με χαμηλή χρέωση ανά κιλοβατώρα όλη μέρα, και ενιαία χρέωση για όλα τα επίπεδα κατανάλωσης μπορούμε να ζεσταθούμε φθηνά και ποιοτικά. Ένα από τα προγράμματα αυτά που έκανε πρόσφατα την εμφάνιση του στην αγορά είναι το πρόγραμμα «Νυχτερινή Χρέωση 24/7» από τον όμιλο ΗΡΩΝ, το οποίο προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή νυχτερινού τιμολογίου μέρα και νύχτα, ανεξαρτήτως επιπέδων κατανάλωσης. Για την εγγραφή στο πρόγραμμα αυτό, δεν απαιτείται η εγκατάσταση νυχτερινού μετρητή, όποτε η όλη διαδικασία αλλαγής είναι πολύ απλή και γρήγορη.

Συνεπώς, με το πρόγραμμα «Νυχτερινή Χρέωση 24/7» , μπορούμε να απολαμβάνουμε την ποιότητα θέρμανσης ενός θερμοπομπού ή ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ και να χρεωνόμαστε σαν να χρησιμοποιούμε θερμοσυσσωρευτή ή κλιματιστικό. Εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο από το πρόγραμμα «Νυχτερινή Χρέωση 24/7» είναι όσοι κάνουν παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων αφού το πρόγραμμα αυτό «συμφέρει» ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.
Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι να αντιληφθούμε ότι μπορούμε, πλέον, να απολαμβάνουμε θέρμανση μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερης ποιότητας, πληρώνοντας λιγότερο για το ρεύμα που καταναλώνουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προβούμε σε ολοκληρωμένες και ενημερωμένες επιλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις