Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Στις 10 Ιανουαρίου το προγραμματισμένο κουδούνι – Τι λένε οι ειδικοί

σχολεία

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστουγέννων.

Αν και μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, αυτό που γνωρίζουμε από επίσημα χείλη – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων έχει επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Click4More: Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο»

Αυτό όμως που θα κρίνει τελικά το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την επόμενη εβδομάδα να είναι καθοριστική για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Το αν θα υπάρξει ανατροπή στην ημέρα επιστροφής των παιδιών στις αίθουσες, θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα ειδικοί.

Επιστροφή με rapid test και το σενάριο για 17 Γενάρη

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας είναι η επιστροφή των μαθητών (που κανονικά είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου) στα σχολεία να γίνει με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια μία εβδομάδα αργότερα, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» που σαρώνει τη χώρα. 

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών τονίζοντας πως «ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό.Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)». 

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. «Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον «πάγο» οι σχολικές εκδρομές

Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Η σχετική απόφαση αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις