Ελλάδα

Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το 2025 επιφυλάσσει ένα «πλούσιο» ημερολόγιο αργιών, δίνοντας την δυνατότητα για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις και στιγμές ξεκούρασης.

Μετά το τριήμερο των Φώτων, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη αργία της νέας χρονιάς, που είναι η Καθαρά Δευτέρα (3.3.2025).

Ωστόσο, πριν την Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, μεσολαβεί η Τσικνοπέμπτη (20.2.2025).

Σημειώνεται ότι η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία, αλλά η συγκεκριμένη ημέρα είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση κρεατικών.

Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου που φέτος πέφτει την Κυριακή (9.2.2025) και κλείνει το Μεγάλο Σάββατο (19.4.2025).

Από την Κυριακή του Τριωδίου ξεκινούν επισήμως και οι Απόκριες, δίνοντας το έναυσμα για καρναβαλικές εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα, με μεταμφιέσεις, κέφι και διασκέδαση, οι οποίες κορυφώνονται με τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, όπου το έθιμο επιτάσσει να τρώμε λαγάνα και να πετάμε χαρταετό στην εξοχή.

Ωστόσο, το Τριώδιο είναι μια ιδιαίτερη εκκλησιαστική περίοδος, που κατέχει ξεχωριστή θέση στη θρησκευτική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ονομάζεται έτσι από το ομώνυμο λειτουργικό βιβλίο που περιλαμβάνει ύμνους και προσευχές και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Δεδομένου ότι η ημερομηνία του Πάσχα είναι κινητή, το ίδιο συμβαίνει και με την έναρξη και τη λήξη του Τριωδίου.

Η περίοδος αυτή είναι γεμάτη συμβολισμό, ενώ οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν σημαντικά για όσους ακολουθούν τα χριστιανικά έθιμα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πιστοί νηστεύουν, αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφών. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την 40ήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Αναλυτικά, όλες οι αργίες του 2025

  • Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα, 3 Μαρτίου
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τρίτη, 25 Μαρτίου
  • Μεγάλη Παρασκευή: Παρασκευή, 18 Απριλίου
  • Μεγάλο Σάββατο: Σάββατο, 19 Απριλίου
  • Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή, 20 Απριλίου
  • Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα, 21 Απριλίου
  • Πρωτομαγιά: Πέμπτη, 1 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα, 9 Ιουνίου
  • Κοίμηση της Θεοτόκου (Δεκαπενταύγουστος): Παρασκευή, 15 Αυγούστου
  • Εθνική Επέτειος του «Όχι»: Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου
  • Χριστούγεννα: Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου
  • Σύναξη της Θεοτόκου (δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων): Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βασίλειος Δασκαλάκης: «Τα ελληνικά κολέγια αποτελούν καταξιωμένο θεσμό με ιστορία, διεθνείς συνεργασίες και προσφορά στην κοινωνία και οικονομία»
«Επί τρεις δεκαετίες, τα ελληνικά κολέγια προσφέρουν σε χιλιάδες νέους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν υψηλού επιπέδου σπουδές στην Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ» και του BCA College
Students Taking Exam in Classroom Setting. Students in uniforms are seated in a classroom, writing answers during an exam, highlighting focus and academic testing.
Θρίλερ με τον 66χρονο Ισπανό που αγνοείται στο Ιόνιο: Στο μικροσκόπιο η αλλαγή σκάφους – «Ήταν μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στον χειρισμό»
«Ο πατέρας μου ήξερε να το χειρίζεται τέλεια, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα, αλλά ίσως η μητέρα μου όχι» λέει ο γιος του που δεν χάνει την ελπίδα του
Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγκόν 6
60χρονη βρέθηκε μουμιοποιημένη σε υπόγειο διαμερίσματος στη Λάρισα - Ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο
Η σορός αντί να βρεθεί σε κατάσταση σήψης, βρέθηκε σε κατάσταση μουμιοποίησης και αυτό είναι κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά στα τοπικά ιατροδικαστικά χρονικά
Το σπίτι που βρέθηκε η μουμιοποιημένη σορος στη Λάρισα