Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Που ψηφίζω σε Δημοτικές και Περιφερειακές στις επαναληπτικές εκλογές – Τι ισχύει με την εφορευτική επιτροπή

Που ψηφίζω σε Δημοτικές και Περιφερειακές στις επαναληπτικές εκλογές – Τι ισχύει με την εφορευτική επιτροπή

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία στις περιφέρειες και τους δήμους όπου κανένας συνδυασμός δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στις εκλογές.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, στα οποία διεξήχθη η ψηφοφορία της 8ης Οκτωβρίου 2023, όπως αυτά καθορίστηκαν με τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και του Περιφερειάρχη Αττικής για το νομό Αττικής.

Στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», οι πολίτες μπορούν να βρουν ποιο είναι το εκλογικό κέντρο όπου θα ψηφίσουν, αν ο δήμος ή η περιφέρεια στην οποία μένουν δεν κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή.

Για να συμπληρώσετε τη φόρμα και να ενημερωθείτε που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα πρέπει να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο, τα δυο πρώτα γράμματα του ονόματος πατρός και τη χρονολογία γέννησής σας.

Αυτόματα, το σύστημα θα σας ενημερώσει που ψηφίζετε.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 για να πληροφορηθείτε το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζετε καθώς και τον α/α της εγγραφής σας στον εκλογικό κατάλογο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής που διεξήχθη η ψηφοφορία της 8ης Οκτωβρίου 2023. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας.

Επισημαίνεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και ισάριθμα αναπληρωματικά, κληρώθηκαν από το οικείο Πρωτοδικείο, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του δήμου στον οποίο ανήκει το εκλογικό τμήμα ή έχουν οριστεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε περίπτωση απουσίας των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέλη πρέπει να κατοικούν στο δήμο και τη δημοτική κοινότητα που ανήκει το εκλογικό τμήμα, για το οποίο κληρώθηκαν. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου, να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους
και να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις