Τετάρτη, 28 Φεβ.
15oC Αθήνα

«Πριν το Μάτι το κράτος δεν είχε την κατάλληλη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει» είπε κατηγορούμενος στη δίκη

«Πριν το Μάτι το κράτος δεν είχε την κατάλληλη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει» είπε κατηγορούμενος στη δίκη

Τον ισχυρισμό ότι πριν από το Μάτι δεν υπήρχε η απαιτούμενη ετοιμότητα στον κρατικό μηχανισμό, διατύπωσε απολογούμενος στη δίκη ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος.

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, απολογήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου ο Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής.

Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «πριν το Μάτι το κράτος δεν είχε την κατάλληλη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει», προσθέτοντας πως «τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό».

Ο Φίλιππος Παντελεάκος αναφέρθηκε, επίσης, στην αδράνεια του λιμενικού και της αστυνομίας στις πρώτες κρίσιμες φάσεις της φονικής πυρκαγιάς αλλά και του στρατού, επικαλούμενος και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

«Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα». Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής» είπε στην απολογία του ο κ. Παντελεάκος

Αναφερόμενος στην Αστυνομία, ο κατηγορούμενος είπε ότι τις κρίσιμες στιγμές κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, δεν ενημέρωνε επαρκώς και ότι μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί.

Όσον αφορά το ΓΕΕΘΑ, από τους διαλόγους που διάβασε ο κατηγορούμενος, προκύπτει πως αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

«Ήμουν σε συνεννόηση με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων, Βασίλη Ματθαιόπουλο»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γκολφίνος, τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε πως όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έστειλε αμέσως 31 οχήματα μόνιμα και εθελοντικά.

«Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ. πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά», ανέφερε στην απολογία του και τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεννόηση με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ο κατηγορούμενος έδωσε απάντηση και στις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε λέγοντας: «εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή».

Ο κατηγορούμενος κλείνοντας την απολογία του απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων και κλαίγοντας είπε: «Να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις