Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Το θέμα με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναδεικνύει την απουσία δομών πρόνοιας

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Το θέμα με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναδεικνύει την απουσία δομών πρόνοιας

Να ενισχυθούν οι Δημόσιες Δομές Πρόνοιας ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τα όσα έχουν προκύψει με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και τον δημιουργό της Κώστα Πολυχρονόπουλο.

»Ο έλεγχος άλλης μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης -μετά την Κιβωτό του Κόσμου- αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Δομών Πρόνοιας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τις εξελίξεις με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

«Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα», τονίζει, και εξηγεί πως η κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι δουλειά του κράτους και όχι των φιλανθρωπικών οργανώσεων.

«Στις δημόσιες προνοιακές μονάδες ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν λίστες αναμονής πάνω από ένα χρόνο και πολλοί αιτούμενοι αποκλείονται από αυτές», όπως λέει.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ικανοποιημένοι ως κράτος που οι ευπαθείς ομάδες εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό στο όρθιο και μετά να κοιμούνται στα παγκάκια ή στο δρόμο πάνω σε χαρτόκουτα, επειδή δεν έχουν στέγη», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και σημειώνει πως οι φιλανθρωπικές οργανώσεις πρέπει να υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο.

Αδιαφάνεια και αναντίστοιχο με τις δωρεές αποτέλεσμα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει πολλή δουλειά, γιατί σήμερα δεν λειτουργεί, όπως υπογραμμίζει, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προνοιακών υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων.

«Ξοδεύονται χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις από δωρεές, κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις με αδιαφάνεια και αναντίστοιχο αποτέλεσμα. Από την άλλη, είναι αδύνατον να παραμένουν επί μήνες άτομα στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν που να πάνε. Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες που είναι στη δική μας αρμοδιότητα στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Δεν διαθέτουν θέσεις φιλοξενίας και πρέπει να πεθάνει κάποιος περιθαλπόμενος για να φιλοξενηθεί άλλος».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, υπάρχει λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο και πολλοί άνθρωποι σε ανάγκη, αποκλείονται ως ακατάλληλοι. Και όλα αυτά εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, όπως λέει.

«Πολλές κλίνες φιλοξενίας να είναι κλειστές. Οι προνοιακές μονάδες της εκκλησίας, οι ιδιωτικές δεν πλησιάζονται γιατί έχουν μηνιαίο κόστος φιλοξενίας πάνω από 700 ευρώ. Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι όταν παραμένουν μήνες παιδιά με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία, να περιμένουν στα συσσίτια στη σειρά. Μικρά παιδάκια να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και να μην νοιαζόμαστε πως ζουν αυτά τα παιδιά, που κοιμούνται εάν πάνε σχολείο. Που είναι οι προνοιακές μονάδες να τα φιλοξενήσουν; Όταν ένας που ηγείται μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης προκαλεί με τη ζωή που κάνει δεν πρέπει να ελέγχεται αυστηρά;», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις