Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Από αύριο μέσω του mastografia.gov.gr η αποστολή SMS σε όλες τις δικαιούχους

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Από αύριο μέσω του mastografia.gov.gr η αποστολή SMS σε όλες τις δικαιούχους

Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». 

Τον λόγο έλαβαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι εξετάσεις μέσα από το mastografia.gov.gr αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, ήδη από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δικαιούχοι είναι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

 Στην εκδήλωση μίλησε και ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης ο οποίος μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της με τον καρκίνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει διακομματική συναίνεση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επίσης μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. 

Μητσοτάκης: Θα επεκταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου 

Για μια συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα μίλησε ο πρωθυπουργός καθώς όπως είπε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά η οποία έφυγε νωρίς από την ζωή. Τόνισε ακόμα ότι η Φώφη Γεννηματά έδωσε μεγάλη μάχη όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για άλλες γυναίκες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Αν εντοπιστεί νωρίς, είπε, τότε η γυναίκες δεν θα υποβάλλονται σε επώδυνες θεραπείες. Μέσα από το πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης θα είμαστε σε θέση πλέον να βάζουμε εργαλεία σαν κι αυτό στην φαρέτρα των όπλων μας. Μίλησε για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές. «Δυστυχώς οι γυναίκες που αρρωσταίνουν από τον καρκίνο του μαστού είναι από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και με χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης και είναι βασικό να χτίσουμε μια καμπανια ενημέρωσης για όλες τις ελληνίδες και κυρίως εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση».

Τόνισε ότι επιθυμία είναι να επεκταθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα να είμαστε σε θέση να πούμε ότι νικήσαμε τον καρκίνο. Το πρόγραμμα «Δοξιάδης» δεν αφορά μόνο τον προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά και τον τρόπο ζωής μας. «Το λέω συχνά ότι υπάρχουν 5 απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ζούμε καλύτερα. Να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε στο ελάχιστον την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε  και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγειινά. Αν κάνει κάποιος αυτά τα 5 πράγματα τόνισε θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά 18 χρόνια. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι αδιανόητο ότι στην χώρα μας έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι θα εμπλακεί προσωπικά στα προγράμματα και μέσω της τεχνολογίας θα εξαλειφθεί ο ένας καρκίνος που είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού, το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος. 

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας και την μετάθεση του ελέγχου. Μάλιστα, μνημόνευσε την μητέρα του και διάβασε ένα απόσπασμα από συνέντευξή της στην οποία είχε πει ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και είχε μάλιστα σταθεί απέναντι σε όσους δεν τολμούσαν να πουν ούτε την λέξη ότι αν τον κρύψεις δεν γίνεσαι καλά.

Δείτε όλη την παρουσίαση 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις