Ελλάδα

Προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν Δήμος Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ

Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν δήμος Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ αφορά στο δίκτυο αγωγών αποχέτευσης και τις συνδέσεις των ακινήτων.

Έτσι, τερματίζεται μία διοικητική «παράνοια» 40 χρόνων! Πώς θα ωφεληθούν οι δημότες από τη συμφωνία δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, παρουσία του αντιδημάρχου Αστικών και Κτιριακών Υποδομών του δήμου Αθηναίων, Βασίλη Αξιώτη, του Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου και του Γενικού Διευθυντή Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Βουγιουκλάκη.

Μέχρι σήμερα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία είχε ψηφιστεί τη δεκαετία του ’80, η ΕΥΔΑΠ εκτελούσε τις μελέτες των αποχετευτικών αγωγών, ο Δήμος Αθηναίων προχωρούσε στην κατασκευή και ακολούθως επέστρεφε την αρμοδιότητα συντήρησης και διαχείρισης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Με τη νέα προγραμματική συμφωνία, προβλέπεται ότι η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγών του δευτερεύοντος οριστικού δικτύου ακαθάρτων είτε για την αντικατάσταση παλαιών δημοτικών αγωγών, είτε για τη συμπλήρωση του δικτύου στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και στην κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των ακινήτων με τους κεντρικούς αγωγούς.

Πρακτικά, αυτό για τους δημότες σημαίνει ότι οι αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης θα υποβάλλονται πλέον απευθείας στην ΕΥΔΑΠ, ενώ ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτησή τους θα μειωθεί από τα 2 χρόνια που είναι κατά μέσον όρο σήμερα, μόλις στους 3 μήνες.

Παράλληλα, με την εφαρμογή της νέας αυτής συμφωνίας, προβλέπεται να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης στις επείγουσες βλάβες και τις αβαρίες που προκαλεί η παλαιότητα του δικτύου, εξαλείφοντας έτσι και την παραμικρή πιθανότητα να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

dimosathinaion eydap

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για να βάλουμε τέλος σε έναν πολυετή «παραλογισμό» που είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται άδικα οι πολίτες. Συνεννοηθήκαμε, συνεργαστήκαμε και βρήκαμε τη λύση. Για αυτή τη συμφωνία, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και τα στελέχη της Εταιρείας. Συνεχίζουμε τη μάχη για το αυτονόητο».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: «Τον δημότη δεν τον ενδιαφέρει ο φορέας που έχει αρμοδιότητα. Θέλει άμεση εξυπηρέτηση και επίλυση των προβλημάτων του. Με γνώμονα τη λογική βάζουμε τάξη σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε πολύ κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον όλα τα θέματα που αφορούν αποχετεύσεις ακαθάρτων περνούν στην ΕΥΔΑΠ».

Συμπληρώνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, υπογράμμισε: «Στην ΕΥΔΑΠ είμαστε στο πλευρό των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ανθεκτικότητας της πόλης. Χαιρόμαστε που σήμερα κάναμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

dimosathinaion eydap

Τα βασικά σημεία της προγραμματικής

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δήμου Αθηναίων:

Θα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή αγωγών του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων, καθώς και οι εξωτερικές διακλαδώσεις, δηλαδή οι επιμέρους συνδέσεις των ακινήτων σε όλες τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων. Θα κατασκευαστούν αγωγοί συνολικού μήκους 43.600 μ. στην Αθήνα και 6.500 περίπου συνδέσεις σε οδούς στους οποίους θα δημιουργηθεί το δευτερεύον δίκτυο. Οι αγωγοί θα κατασκευαστούν με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Η ΕΥΔΑΠ θα αναζητήσει χρηματοδότηση από αρμόδιους φορείς ή θα χρηματοδοτήσει τα έργα από ιδίους πόρους. Στην περίπτωση χρηματοδότησης των έργων από ιδίους πόρους της Εταιρείας, το κόστος κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, μπροστά από τα οποία θα κατασκευαστούν οι αγωγοί μέσω της χρέωσης του τέλους δικαιώματος σύνδεσης, όπως αυτή ορίζεται και υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ).

Τα οφέλη για τον Δήμο Αθηναίων

Η νέα προγραμματική, αναμένεται να ωφελήσει τον Δήμο Αθηναίων με τους εξής τρόπους:

Ο δήμος απαλλάσσεται από τη διαδικασία και το αυξημένο χρηματικό κόστος της επαναλαμβανόμενης κατά χρονικά διαστήματα δημοπράτησης έργων κατασκευής αγωγών λυμάτων και συνδέσεων ακινήτων με το αποχετευτικό σύστημα.

Θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ που δαπανούνται από ιδίους πόρους, τα οποία θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα υποδομής όπως π.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αποχέτευσης έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά τα χρήματα επιστρέφουν στον δήμο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι στο σύνολό τους.

Απαλλάσσεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Οδοποιίας από ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημοπράτησης και χρέωσης των έργων. Ταυτόχρονα, αποδεσμεύονται υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα βίντεο από την φονική παράσυρση βρέφους στον Βόλο το 2023 - «Είναι σαν να μας ρίχνουν συνέχεια αλάτι στην πληγή» λέει η γιαγιά
«Κάποιος ένα Σάββατο την είδε κάπως και ήπιε και μου πήρε μέσα από την αγκαλιά μου το εγγόνι μου» λέει ο παππούς του βρέφους που παρασύρθηκε στο Βόλο
Βόλος
Οι μυστηριώδεις κλήσεις και τα μηνύματα των 22χρονων, η διαδρομή πριν τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα και ο «τρίτος ύποπτος»
Μυστήριο παραμένει το με ποιον μιλούσε ο 22χρονος συνεργός συνεχώς στο τηλέφωνο ενώ και ο «εκτελεστής» πρέπει να απαντήσει γιατί στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας του 68χρονου κάλεσε δύο φορές τον εργοδότη του
Οι δύο κατηγορούμενοι για τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα
Ελληνικές πιέσεις για τις ιταλικές φρεγάτες Bergamini που θα αλλάξουν το Πολεμικό Ναυτικό – Αυτοψία και στη Virginio Fasan
Η φρεγάτα αναμένεται να καταπλεύσει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου θα επιβιβαστεί το ελληνικό κλιμάκιο στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για εν πλω έλεγχο κρίσιμων συστημάτων και γενικής κατάστασης
Φρεγάτες Bergamini
«Ουδέποτε αναφέραμε ότι το ζώο κακοποιήθηκε σεξουαλικά» λέει ο φιλοζωικός σύλλογος Κρεστένων στην Ηλεία
«Το ζώο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο από εθελοντές του Συλλόγου, όπου ναρκώθηκε, του τοποθετήθηκε ορός και -σύμφωνα με την κτηνίατρο - έφερε τραύμα στην περιοχή του πρωκτού, στο οποίο έγιναν οκτώ ράμματα»
Το άτυχο τετράποδο που δέχτηκε τη φρικτή επίθεση στην Ηλεία