Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Προκήρυξη απεργίας με… ηλεκτρονική ψηφοφορία – Αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο

Προκήρυξη απεργίας με… ηλεκτρονική ψηφοφορία – Αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο

Ακόμα μια αλλαγή στα εργασιακά προγραμματίζει η κυβέρνηση. Σειρά παίρνει ο συνδικαλιστικός νόμος και ο τρόπος που θα προκηρύσσονται οι απεργίες.

Η κυβέρνηση, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να φέρει διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας!

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας, αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη που πέρασε το 2018, για την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία. Θα προστεθεί, όμως, η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.

Σημειώνεται πάντως ότι, όπως ανέφεραν στην Καθημερινή, νομικοί και έμπειροι συνδικαλιστές, προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα του e-συνδικαλισμού είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες εκφοβισμού. Παράλληλα, απαιτείται και η διασφάλιση του απορρήτου της ψήφου και του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Η δεύτερη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων. Στόχος, σημειώνει το δημοσίευμα, η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτήν. Η καταγραφή των μελών θα ισχύει τόσο για τις οργανώσεις των εργαζομένων όσο και για των εργοδοτών.

Η τρίτη παρέμβαση που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας είναι η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, από πλευράς των εργοδοτών, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων

«Οι αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο συνδικαλιστικό νόμο, στόχο έχουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Μάλιστα η νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το «50% συν ένα» για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας, προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Σε μια “δημοκρατία” που η κυβέρνηση μπορεί να εκλέγεται χωρίς ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να είναι μειοψηφική στο λαό, το να απαιτείται κάτι διαφορετικό για τη λήψη απόφασης για απεργία, σε συνθήκες μάλιστα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, είναι μια τεράστια υποκρισία. Υποκριτικά είναι επίσης και τα περί “γνωριμίας με τα συνδικάτα”, αφού με το “ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών”, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιδιώκει το “φακέλωμα” και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν τη νέα επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, μπορούν να υπερασπίσουν, να δυναμώσουν τις ζωντανές συλλογικές τους διαδικασίες και τα σωματεία τους, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις