Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Προς σκληρό lockdown ο Εύοσμος – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Προς σκληρό lockdown ο Εύοσμος – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Σε εξέλιξη η κρίσιμη της Επιτροπής για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του. Όλα δείχνουν ότι ο δήμος Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη οδεύει προς σκληρό lockdown.

Αυτή τουλάχιστον είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση που κάνουν οι ειδικοί και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο Εύοσμος μπαίνει σε σκληρό lockdown εξαιτίας 11 κρουσμάτων της αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η αναβάθμιση στο επίπεδο «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου, των Ιωαννίνων και της Καλύμνου αντίστοιχα.

Click4more Κάλυμνος, Γιάννενα, Θάσος προς βαθύ κόκκινο – Οι δήμαρχοι των περιοχών λένε πως έφτασαν ως εκεί

Η πληροφορία πως ο δήμος Ευόσμου – Κορδελιού ίσως μπει σε σκληρό lockdown έφτασε γρήγορα έως τη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος τη πόλης, μάλιστα, Κλεάνθης Μανδαλιανός, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως είπε στο grtimes ο δήμαρχος του Ευόσμου, υπάρχει μεν εισήγηση αλλά όχι απόφαση. 

«Επικοινώνησα ευθύς με τον υφυπουργό, κ. Νίκο Χαρδαλιά και μου διευκρίνισε ότι αυτή είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η απόφαση της κυβέρνησης. Δεν έχει κλειδώσει το lockdown για την περιοχή μας», είπε. 

Οι μάσκες

Ένα άλλο καυτό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει, αλλά δεν έχει συζητηθεί για την ώρα, είναι το τι θα γίνει με τις μάσκες.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση για επικαιροποίηση των οδηγιών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και νέες συστάσεις προς τους πολίτες για τη χρήση διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) ή και τριπλής στρώσης υφασμάτινης μάσκας, σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (μέσα συγκοινωνίας, σούπερ μάρκετ κ.α.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων πάντως, αν και τα κρούσματα στη χώρα εμφανίζουν σταθεροποίηση, το ιικό φορτίο στην κοινότητα -ιδιαίτερα της Αττικής- είναι πολύ αυξημένο και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ διαρκώς αυξανόμενες. Η τελευταία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, μετρά 320 διασωληνωμένους ασθενείς, τα 2/3 εκ των οποίων σημειώνονται στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία των μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών ιών -με κρούσματα που χθες αυξήθηκαν κατά 281– αλλά και η επιβάρυνση των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα δημιουργούν ένα “εκρηκτικό συνδυασμό” που δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πολύ περισσότερο σκέψεις για άρση των μέτρων στα τέλη του μήνα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις