Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Προσφυγή στρατιωτικού δικαστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το όριο συνταξιοδότησης

Συμβούλιο της Επικρατείας

Με την προσφυγή στο συμβούλιο υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η διαφορά εξόδου από το σώμα μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής Δικαιοσύνης.

Να έχουν το ίδιο ηλικιακό όριο εξόδου (συνταξιοδότησης) από το στρατιωτικό σώμα και την στρατιωτική Δικαιοσύνη με τους συναδέλφους τους στην Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη ζητούν οι στρατιωτικοί δικαστές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι στρατιωτικοί δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι το βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση αυτή (αντίθετα παρατείνεται η θητεία τους).

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα  με τις συνταγματικές επιταγές οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν έως και το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών   και  όσοι κατέχουν ανώτερο από αυτό βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά  μόλις συμπληρώσουν το 67ο  έτος της ηλικίας τους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει το βαθμό του Αναθεωρητή Β΄ (βαθμός αντίστοιχος του αρεοπαγίτη) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Με την προσφυγή του υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολίτικης Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις