Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προσφυγή συμβούλου ΣτΕ κατά της μη προαγωγής του σε αντιπρόεδρο

Προσφυγή συμβούλου ΣτΕ κατά της μη προαγωγής του σε αντιπρόεδρο

Αίτηση ακύρωσης της επιλογής από το υπουργικό συμβούλιο του Μιχάλη Πικραμμένου για τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο σύμβουλος επικράτειας Γεώργιος Ποταμιάς.

Ο κ. Ποταμιάς ο οποίος είναι 7ος στην επετηρίδα αναφέρει ότι παραλήφθηκε κατά τις τελευταίες προαγωγές του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αντίθετα προήχθη ο κ. Πικραμένος ο οποίος είναι 27ος στην επετηρίδα.

Ο σύμβουλος επικράτειας ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιλογή του κ. Πικραμμένου επισημαίνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την άσκηση αρμοδιότητας επιλογής των δικαστών για την κατάληψη των ανωτάτων θέσεων του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να επιλέγει τους προαχθέντες μεταξύ των μελών του δικαστηρίου ανεξαρτήτως του χρόνου υπηρεσίας που έχουν, αλλά πρέπει μόνο μεταξύ εκείνων που λόγω του χρόνου υπηρεσίας τους στο βαθμό του συμβουλίου Επικρατείας, διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και ως τέτοια (εμπειρία) είναι εκείνη όσων καταλαμβάνουν έως και την 10η θέση της επετηρίδας.

Κατά συνέπεια, σημειώνει ο κ. Ποταμιάς η προαγωγή του κ. Πικραμένου έγινε κατά παράβαση των αρχών της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος, ερμηνευόμενο σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, όπως είναι και κατά παράβαση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι διαθέτει περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από εκείνα του κ. Πικραμένου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις