Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Προσφυγή των πολυτέκνων στο ΣτΕ για τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα

ΣτΕ

Την ακύρωση του νόμου, που προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πολυτέκνων, ζητά η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και 4 πολύτεκνοι οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Το ίδιο ζητούν να συμβεί και με την σχετική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο προκύπτει από μια σειρά συντελεστών στους οποίους περιλαμβάνεται το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών, οι οποίοι διαιρούνται κατά περίπτωση με κλίμακες ισοδυναμίας, που προβλέπει η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι με το άρθρο 214 του επίμαχου νόμου, το λεγόμενο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το λεγόμενο επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, μετονομάσθηκε σε «επίδομα παιδιού» και όπως επισημαίνουν το υπουργείο Εργασίας έχει παραδεχθεί ότι 12.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες χάνουν το επίδομα που έπαιρναν.

Παράλληλα τονίζουν ότι παραβιάζονται οι διατάξεις των άρθρων 4 και 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος περί ισότητας, γιατί «καθιερώνουν έκδηλη και ανεπίδεκτη κάθε δικαιολόγησης άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων οικογενειών, οι οποίες λόγω των τιθεμένων ορίων εισοδήματος δεν δικαιούνται της υποβολής αίτησης και της λήψης του χορηγούμενου επιδόματος παιδιού, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσες πολύτεκνες οικογένειες εμπίπτουν και είναι εντός των τιθέμενων ορίων εισοδήματος».

Επιπλέον αναφέρονται στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας τονίζοντας πως συνολικά την εξαετία 2011-2017 είχαμε 666.479 γεννήσεις και 816.215 θανάτους, δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 149.736.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις