Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος για φωτιά την Τετάρτη

Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος για φωτιά την Τετάρτη

Συναγερμός έχει σημάνει την Τετάρτη για τον κίνδυνο φωτιάς.
Στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου βρίσκονται έξι περιφέρειες.
Σε κατάσταση ετοιμότητας και ο νομός Αττικής.
«Εκρηκτικό κοκτέιλ» και αύριο με μελτέμια και υψηλές θερμοκρασίες.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, καθώς την Τετάρτη υπάρχει φόβος για φωτιά λόγω των καιρικών συνθηκών. Μάλιστα έξι συνολικά περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην κατηγορία του κινδύνου 4 για πυρκαγιές.

Ειδικότερα, στην κατηγορία κινδύνου 4 σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτίας, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1166293026987302912

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1166321173921239046

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

53 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 53 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 515 πυροσβέστες, 222 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν 4 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου των περιφερειών και των ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Σημειώνεται, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τα 100 χλμ την ώρα έφτασαν τα μελτέμια στο Αιγαίο

Τα μελτέμια έκαναν αισθητή την παρουσία τους και την Τρίτη. Η ισχυρότερη ριπή μελτεμιού που καταγράφηκε έφτασε κοντά στα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές. Όπως προκύπτει, οι ισχυρότερες ριπές σημειώθηκαν στο Πόρτο Τήνου και στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίσες με 98 χλμ/ώρα.

Ισχυροί άνεμοι και αφόρητη ζέστη – Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο καιρός αύριο Τετάρτη θα είναι αίθριος με τη ζέστη να είναι αισθητή. Στα βορειοδυτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (28.08.2019) από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα ορεινά της δυτικής και πιθανώς της κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 38 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις