Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Προσοχή: Τι αλλάζει για τα πλαστικά μίας χρήσης και πλαστικές σακούλες

Προσοχή: Τι αλλάζει για τα πλαστικά μίας χρήσης και πλαστικές σακούλες

Αλλάζουν όλα για τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς θα αποτελέσουν και οριστικά παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πλαστικά μίας χρήσης, και με τη βούλα… οριστικά τέλος στην Ευρώπη από το 2021. Αλλάζουν όλα πλέον για τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν και οριστικά παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021.

Όταν λέμε πλαστικά μιας χρήσης εννοούμε ασφαλώς πλαστικά καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες του καφέ και περίπου δέκα ακόμη κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνουν επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα και άλλα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ακόμη και βάσεις στήριξης για μπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Εκτός από τα πλαστικά μιας χρήσης για τα άλλα προϊόντα και κυρίως τις πλαστικές σακούλες για τα τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους. «Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (ομάδα Alde, φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειμένου, που εγκρίθηκε με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτίθεται επίσης στα λεγόμενα οξο-βιοδιασπώμενα (που φέρουν καταχρηστικά τη επισήμανση βιοδιασπώμενα), στις συσκευασίες για φαγητό και στα ποτήρια από πολυστυρόλιο, αξεσουάρ, γνωστά σε όσους παραγγέλλουν φαγητό απέξω. Η νομοθεσία, για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία σε τέλη Δεκεμβρίου, ορίζει εξάλλου έναν στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2029. Τα μπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιμο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030.

Το κείμενο για τα πλαστικά μιας χρήσης ενισχύει επίσης την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα για τη βιομηχανία του καπνού, που θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενομένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι αληθινή πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν μιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.

«Μια γόπα που πετιέται στον ωκεανό μολύνει από 500 έως 1.000 λίτρα νερού», υπογράμμισε η Φρεντερίκ Ρις. Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νομοθεσία αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με την Επιτροπή, τουλάχιστον το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, απόβλητα των οποίων βρίσκονται σε πολλά είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες ή τα πτηνά αλλά και ψάρια και μαλάκια που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

Παρουσιάζοντας την πρότασή της τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο κίνδυνο να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050, αν δεν γίνει τίποτα στη καταπολέμηση της ρύπανσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις