Ελλάδα

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού HMPV στην Ελλάδα: Στη ΜΕΘ 71χρονος στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου - Κόλλησε από την κόρη του που είχε επισκεφτεί την Κίνα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα HMPV φαίνεται, σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, να έχει εντοπιστεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον μεταπνευμονοϊό που εδώ και εβδομάδες έχει πάρει τη μορφή πανδημίας στην Κίνα. Είναι ένας ιός γνωστός στους γιατρούς με το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών η κόρη του οποίου ταξίδεψε στην Κίνα στις γιορτές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.

Αρχικά μετέβη σε ιδιωτική κλινική, στη συνέχεια, στις 3 Ιανουαρίου εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου – το οποίο εφημέρευε και διαθέτει μια από τις καλύτερες πνευμονολογικές κλινικές -, το Σάββατο υποβλήθηκε σε PCR τεστ και τη Δευτέρα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό HMPV.

 

Μέχρι τότε ο άνδρας νοσηλευόταν στην Α’ πνευμονολογική κλινική σε έναν θάλαμο μαζί με άλλους δύο ασθενείς, όμως με το που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον ιό μεταφέρθηκε στην απομόνωση ενώ ενημερώθηκαν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που ήταν στον ίδιο θάλαμο ότι διακόπτεται το επισκεπτήριο.

Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι την Τρίτη η κατάσταση της υγείας του 71χρονου επιδεινώθηκε και πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης του κρούσματος.

Σημειώνεται πως όπως δήλωσε στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Μάτα Τσικρικά, ο ιός μπορεί να υπάρχει ήδη στην Ελλάδα: «Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού, που τον έχουμε μαζί μας εδώ και περίπου 25 χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον διαγνώσουμε επαρκώς».

Ο ιός HMPV

Ο Ανθρώπινος Mεταπνευμονοϊός, είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Ενώ η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός δεν είναι καινούριος, αλλά έχει κερδίσει την προσοχή εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 14 ετών στη βόρεια Κίνα.

Ο HMPV, ο οποίος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2001, είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA που εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Με πληροφορίες από thesstoday.gr, OPEN

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
O «χάρτης» των ναρκωτικών στην Ελλάδα: Κυριαρχούν κοκαΐνη και κάνναβη – Το νέο «modus operandi» για τα κυκλώματα
Ανησυχία στις αρχές για τις νέες μορφές ναρκωτικών που κυκλοφορούν στην αγορά μετά τον εντοπισμό βουτύρου με THC - Πώς αλλάζει το «παιχνίδι» η ροζ κοκαΐνη και η κεταμίνη
Addict young man have meeting with dealer at night to buy dose of white powder cocaine.
Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τεχεράνη για τα Στενά του Ορμούζ: «Όχι συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα»
Βλέπουν «απόλυτο χάος» αν επιβληθούν διόδια - Ανεστάλη η εφαρμογή του σχεδίου επείγουσας απομάκρυνσης πλοίων και χιλιάδων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ μετά την επίθεση σε φορτηγό πλοίο
Τα Στενά του Ορμούζ
Λάρισα: Καρέ – καρέ η ομηρία της γυναίκας από τον 50χρονο πρώην της που την απειλούσε με τσεκούρι και μπιτόνι βενζίνης και το μετέδιδε live
Σοκαριστικό είναι το βίντεο που μετέδιδε live ο 50χρονος - Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο άνδρας πείστηκε τελικά να παραδοθεί
Η γυναίκα που ήταν όμηρος του πρώην συζύγου της στη Λάρισα