Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πρώτο κουδούνι Vol3: Ανοιχτά σχολεία ξανά, με μάσκες και self test

Πρώτο κουδούνι Vol3: Ανοιχτά σχολεία ξανά, με μάσκες και self test

Ακόμη μια… πρεμιέρα για τα σχολεία. Σήμερα (10.05.2021) επιστρέφουν ξανά στις τάξεις τους ύστερα από μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές των γυμνασίων, των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Απαραίτητο το αρνητικό self test και φυσικά η μάσκα…

Οι μαθητές κλείνουν, επιτέλους, τις οθόνες των tablet και των υπολογιστών, αφήνουν πίσω το… βάσανο της τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο: τα σχολεία.

Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν μετά τα Λύκεια και με τους ίδιους «όρους»: δυο self test την εβδομάδα και βεβαίωση από τον γονέα ή κηδεμόνα.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test), το οποίο πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των μαθημάτων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Click4more Self test μόνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς έως την Τετάρτη – Από Πέμπτη διαθέσιμα για εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται, πως τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Εκτός από τα σχολεία, από σήμερα επαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω.

Ακόμα, μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Αν το self test είναι θετικό

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.


Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. 

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις