Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook

Το 85% των καταγγελιών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εξύβριση αφορούσε την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline το 2009 παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες έφτασαν το 2009 τις 1.778, και σημείωσαν αύξηση 149% σε σχέση με το 2008, που υπήρξαν μόλις 715.

Στις πρώτες θέσεις για τα εγκλήματα που γίνονται στο Διαδίκτυο έρχονται οι οικονομικές απάτες, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παιδική πορνογραφία.

Έτσι, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:
· το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
· το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
· το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
· το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing (“ψάρεμα” προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).
· σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή. 

Πρώτο σε καταγγελίες το Facebook 

Αυξημένες όμως ήταν και οι καταγγελίες για εγκλήματα σε Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace. Από τις καταγγελίες αυτές το 85% αφορούσε το Facebook, με αποτέλεσμα η δημοφιλής ιστοσελίδα να έρχεται στην πρώτη θέση των καταγγελιών.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.

45 παιδιά διαπιστώθηκε ότι έχουν εθισμό στο Διαδίκτυο

Το προσωπικό της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έστειλε 45 περιπτώσεις, δηλαδή το 10% των ατόμων που πήραν τηλέφωνο, στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Μ.Ε.Υ. για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση στο Διαδίκτυο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε