Ελλάδα

Πρώτο σε καταγγελίες για εγκλήματα το Facebook

Το 85% των καταγγελιών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εξύβριση αφορούσε την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline το 2009 παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες έφτασαν το 2009 τις 1.778, και σημείωσαν αύξηση 149% σε σχέση με το 2008, που υπήρξαν μόλις 715.

Στις πρώτες θέσεις για τα εγκλήματα που γίνονται στο Διαδίκτυο έρχονται οι οικονομικές απάτες, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παιδική πορνογραφία.

Έτσι, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:
· το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
· το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
· το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
· το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing (“ψάρεμα” προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).
· σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή. 

Πρώτο σε καταγγελίες το Facebook 

Αυξημένες όμως ήταν και οι καταγγελίες για εγκλήματα σε Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace. Από τις καταγγελίες αυτές το 85% αφορούσε το Facebook, με αποτέλεσμα η δημοφιλής ιστοσελίδα να έρχεται στην πρώτη θέση των καταγγελιών.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.

45 παιδιά διαπιστώθηκε ότι έχουν εθισμό στο Διαδίκτυο

Το προσωπικό της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έστειλε 45 περιπτώσεις, δηλαδή το 10% των ατόμων που πήραν τηλέφωνο, στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Μ.Ε.Υ. για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση στο Διαδίκτυο. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Το Χωριάτικο»: Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον αστυνομικό που εμπλέκεται στο κύκλωμα – Ο ρόλος του στα strip clubs
Το όνομά του είχε απασχολήσει κατά καιρούς με αναφορές για πιθανή εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, ωστόσο φέρεται να απολάμβανε την εύνοια υψηλόβαθμων στελεχών, ακόμη και πολιτικών προσώπων
«Το Χωριάτικο»: Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον αστυνομικό που εμπλέκεται στο κύκλωμα – Ο ρόλος του στα strip clubs
Βίντεο ντοκουμέντο από παλαιότερη σύλληψη του ενός εκ των τριών συλληφθέντων για την έκρηξη στην Πλάκα
Το βίντεο αφορά την φερόμενη δράση του 34χρονου ο οποίος είχε επιχειρήσει να διαρρήξει ένα σπίτι όμως ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ήταν και αστυνομικός, τον ακινητοποίησε και του πέρασε χειροπέδες
Έκρηξη στην Πλάκα: Βίντεο ντοκουμέντο από παλαιότερη σύλληψη του ενός εκ των τριών συλληφθέντων
Χωριάτικο: Αποκαλύψεις που «καίνε» από στενό συνεργάτη του Άγγελου Γιαννακόπουλου – «Η μαστροπεία η κύρια πηγή εσόδων»
Όπως είπε ο Άγγελος Γιαννακόπουλος δεν έπαιρνε καμία απόφαση χωρίς να ακούσει τη γνώμη των έμπιστών του με τον Ρίζο Ρίζο να είναι το δεξί του χέρι
Το Χωριάτικο
Άρτα: Αθώος ο οφθαλμίατρος για παθητική δωροδοκία – Κατηγορήθηκε ότι ζήτησε «φακελάκι» για να χειρουργήσει ηλικιωμένη
«Ο καταγγέλλων υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων ως προς τον χρόνο και την περιγραφή των υποτιθέμενων πραγματικών περιστατικών και δεν έπεισε το δικαστήριο»
istock