Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – Τι δεν ξέρετε

Πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – Τι δεν ξέρετε

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 1896 και η Google τιμάει την μέρα με ένα Doodle. Η αναβίωση και η διεξαγωγή τους υπήρξε αποτέλεσμα μιας έντονης προσπάθειας από τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την 120η επέτειο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1894, σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρώνος ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, ιδρύθηκε η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόπος διεξαγωγής τους ορίστηκε η Αθήνα. Η έναρξη των Ολυμπικακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου (6 Απριλίου με το γρηγοριανό Ημερολόγιο) 1896 ώστε να συμπέσει με την ιστορική για την Ελλάδα επέτειο. Το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Οι Αγώνες περιελάμβαναν σαράντα τέσσερα αγωνίσματα και παρά τις δύσκολες συνθήκες διεξαγωγής (οι αθλητές πλήρωναν μόνοι τους το κόστος διαμονής καθώς και την μεταφορά τους στην Ελλάδα), πραγματοποιήθηκε ρεκόρ συμμετοχής χωρών και αθλητών. Η Ελλάδα κέρδισε πολλά μετάλλια και ως ξεχωριστές στιγμές θεωρούνται η νίκη του Σπύρου Λούη στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, καθώς και η έναρξη του αγωνίσματος της σκοποβολής η οποία εδώθη από την ίδια την Βασίλισσα Όλγα.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία). Στις 6 Απριλίου 1896 στέφεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιάδων. Ήταν ο 27χρονος τότε Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόννολλυ, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ.

Για να αναδειχθεί νικητής στην Ελληνορωμαϊκή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 ο Καρλ Σούμαν και ο Γιώργος Τσίτας χρειάστηκε να παλεύουν… δύο μέρες! Ο λόγος ήταν ότι ο αγώνας διακόπηκε λόγω σκότους και επαναλήφθηκε την άλλη μέρα. Πάντως σε συνεχή διάρκεια το ρεκόρ είναι μεταξύ του Εσθονού Μάρτιν Κλέιν και του Φινλανδού Άλφρεντ Ασικάινεν το1912. Πάλευαν συνεχώς για 11 ώρες και 40 λεπτά. Στους πρώτους Σύγχρονοπυς Ολυμπιακούς Αγώνες δε συμμετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα και αυτά μόνον αντρικά. Οι Αμερικανοί κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια τα περισσότερα στο στίβο- αλλά η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα σε σύνολο (50), από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά.

 

Γυναικεία συμμετοχή: Στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σταμάτα Ρεβίθη όμως, μητέρα ενός αγοριού 17 μηνών, έτρεξε στη διαδρομή του μαραθωνίου στις 11 Απριλίου, την επόμενη δηλαδή ημέρα από τον επίσημο αγώνα των ανδρών. Αν και δεν της επετράπη να εισέλθει στο στάδιο στο τέλος της κούρσας της, η Ρεβίθη ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο σε 5 ώρες και 30 λεπτά και εξασφάλισε μαρτυρίες που επιβεβαίωναν εγγράφως το χρόνο έναρξης και τερματισμού της. Η Ρεβίθη σκόπευε να υποβάλλει αυτά τα έγγραφα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ελπίζοντας πως θα αναγνωριζόταν το κατόρθωμά της. Έως σήμερα πάντως δεν έχουν βρεθεί ούτε οι αναφορές της, ούτε έγγραφα της Επιτροπής που να μας διαφωτίζουν για το αν τελικά το έπραξε.
 

Διαβάστε εδώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δείτε εδώ όλα τα Doodle της Google

Ήρωας ο Σπύρος Λούης: Ήρωας των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που αποθεώθηκε από τους θεατές, ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στο Μαραθώνιο πέρασε στο θρύλο… Ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης δε συμπεριλαμβάνοντα ανάμεσα στους γνωστούς αθλητές της εποχής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής. Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Mαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόστασn, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα. Ο Σπύρος Λούης που είχε γεννηθεί το 1872 και πέθανε το 1940 δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο και ίσως ήταν αυτό που συντήρησε το θρύλο του. Σήμερα, η Ελλάδα τιμώντας τον, έδωσε τ’ όνομα του Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας.

Πιέρ ντε Κουμπερτέν: Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ήττα των Γάλλων στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Πίστευε ότι ο λόγος της ήττας ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν αρκετή φυσική διαπαιδαγώγηση και ήθελε να την βελτιώσει. Ο Κουμπερτέν ήθελε επίσης να ενώσει της εθνότητες και να φέρει μαζί την νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε και τους δύο πιο πάνω σκοπούς του.

Τελετές Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: H τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη γιορτή κάθε 4 χρόνια. Κάθε πόλη που τους φιλοξενεί, μέσα από αυτή προσπαθεί να περάσει την ιστορία της στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει πλέον καθιερωθεί οι τελετές να γίνονται Παρασκευή πριν το πρώτο Σαββατοκύριακο των Αγώνων. Το πρωτόκολλο που ακολουθεί την τελετή είναι αυστηρό και θα το συναντήσουμε παντού το ίδιο.


 

Είναι γνωστό ότι κατά τον 17ο αιώνα γινόταν κάποια γιορτή η οποία έφερε το όνομα “Ολυμπιακοί αγώνες” στην Αγγλία. Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το “Γυμναστικό” του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

  • Αθήνα (Ελλάδα) 1896
  • Παρίσι (Γαλλία) 1900
  • Σεντ Λούις (ΗΠΑ) 1904
  • Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 1908
  • Στοκχόλμη (Σουηδία) 1912
  • Αμβέρσα (Βέλγιο) 1920
  • Παρίσι (Γαλλία) 1924
  • Άμστερνταμ (Ολλανδία) 1928
  • Λος Άντζελες (ΗΠΑ) 1932
  • Βερολίνο (Γερμανία) 1936
  • Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 1948
  • Ελσίνκι (Φινλανδία) 1952
  • Μελβούρνη (Αυστραλία)1956
  • Ρώμη (Ιταλία) 1960
  • Τόκιο (Ιαπωνία) 1964
  • Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) 1968
  • Μόναχο (Γερμανία) 1972
  • Μοντρεάλ (Καναδάς) 1976
  • Μόσχα (Ρωσία) 1980
  • Λος Άντζελες (ΗΠΑ) 1984
  • Σεούλ (Νότια Κορέα) 1988
  • Βαρκελώνη (Ισπανία) 1992
  • Ατλάντα (ΗΠΑ) 1996
  • Σίδνεϊ (Αυστραλία) 2000
  • Αθήνα (Ελλάδα) 2004
  • Πεκίνο (Κίνα) 2008
  • Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 2012
  • Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) 2016

Δείτε εδώ τα πάντα για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε