Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2017: Έθιμα που δεν ξέρατε

Δεν είναι μόνο το μαγιάτικο στεφάνι.... Δείτε την ιστορία και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα και όχι μόνο!

Η μέρα που γιορτάζει η φύση και είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά). Διαβάστε πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα και ποια είναι τα έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα.

Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδιασμό λουλουδιών.Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Άλλο ένα έθιμο είναι τα παραδοσιακά μαγιάτικα κουλούρια που συνοδεύουν την μέρα αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το ημερολόγιο του Μπούμπη
Ένα μεσημέρι όπως όλα τα άλλα. Φαγητό, χάδια, πάρκο.   Αγαπητό ημερολόγιο,Εγώ είμαι ο Μπούμπης.Ένας σκύλος που μένει με τον Τάκη. Και αυτό...
Το ημερολόγιο του Μπούμπη
Κρήτη: Υδροστρόβιλος και ουράνιο τόξο ταυτόχρονα πάνω από τη θάλασσα στον Πλακιά Ρεθύμνου – Εντυπωσιακές εικόνες
Υδροστρόβιλοι εμφανίζονται αρκετά συχνά πλέον στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Υδροστρόβιλος και ουράνιο τόξο πάνω από τη θάλασσα στη νότια Κρήτη
«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στη Λέσβο όσο βροχή πέφτει μέσα σε 4 "Νοεμβρίους" - 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα»
«Μετά από τα 2 βροχοφόρα συστήματα από την Ιταλία όπου έδωσαν αρκετές βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα, μέχρι και την επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται καμία οργανωμένη διαταραχή να μας επηρεάζει»
Πλημμύρες στη Λέσβο
Με τρακτέρ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη - «Αν δεν συναντήσουμε τον Χατζηδάκη, φωτιά και τσεκούρι»»
Ραντεβού για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη
Τρακτέρ αγροτών από τη Βόρεια Ελλάδα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα