Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ψευτογιατρός: Φωτογραφίες από τα «εργαλεία» της απάτης – Πώς έπειθε τα θύματά του

Ψευτογιατρός: Φωτογραφίες από τα «εργαλεία» της απάτης – Πώς έπειθε τα θύματά του

Όλο και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την δράση του «ψευτογιατρού», ο οποίος φέρεται να εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πείθοντάς τους να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή» θεραπεία, με δήθεν ενέσεις βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ψευτογιατρός και ο ηλικιωμένος συνεργάτης του στη Γερμανία, για να πείσουν τα θύματά τους για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παρέθεταν ως επιχείρημα πως… ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποτελεσματική η θεραπεία τους, ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Δεν παρέλειπαν μάλιστα να υπενθυμίζουν στους πελάτες τους, πως την συγκεκριμένη «θεραπεία», την ακολουθούν διάσημοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές.

Επίσης, έπειθαν τα θύματά τους να ταξιδέψουν στην Γερμανία, με στόχο να κάνουν μια συγκεκριμένη εξέταση, φυσικά με… δικά τους έξοδα.

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε ασθενή, τα «θεραπευτικά» φιαλίδια που παρείχαν, κόστιζαν από 200 έως 300 ευρώ ενώ, οι αντίστοιχες ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ η δόση.

Ο «ψευτογιατρός» μάλιστα δεν δίσταζε να ζητά από ορισμένους ασθενείς να σταματήσουν λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχε χορηγηθεί από τον… αληθινό γιατρό τους, προκειμένου να αποδώσει καλύτερα η δική του θεραπεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία των ανθρώπων αυτών και εκτιμάται πως μπορεί να συνέβαλλε και στον πρόωρο θάνατο ορισμένων ασθενών.

Υπενθυμίζεται πως ο «ψευτογιατρός» ήταν ένας φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα που αναζητούσε τα υποψήφια θύματά του σε όλη την Ελλάδα και συστηνόταν ως δήθεν γιατρός.

Συνολικά κατηγορείται για πέντε περιπτώσεις θανάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις για απόπειρα.

Ως συνεργός του κατηγορείται ένας ηλικιωμένος γιατρός από τη Γερμανία, που τον βαρύνουν οι ίδιες πράξεις και που φέρεται να έστελνε τα θύματά του για τη δήθεν πρωτοποριακή θεραπεία, για την οποία ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα. Ο «ψευτογιατρός» γνώρισε τον συνεργάτη του μέσα από την σύζυγό του, η οποία είναι επίσης Γερμανίδα. 

Η πρώτη καταγγελία για απάτη

Το 2016 του έγινε καταγγελία για απάτη και το 2019 του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα στο τμήμα και έτσι, έκλεισε το ιατρείο του, γιατί φοβήθηκε. Ωστόσο, συνέχισε τη δράση του από το σπίτι.

Η δράση του καταγγέλθηκε τον Δεκέμβριο 2020 από τον αδελφό θανόντος από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο θάνατος της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ο πρώτος θάνατος γενικά αλλά ο πρώτος θάνατος που καταγγέλθηκε.

Η συλλογή στοιχείων για την υπόθεση του «ψευτογιατρού» ήταν δύσκολη, παρόλο που μένει στην Αθήνα, και έγινε σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές και την Ιντερπόλ. Τελικά εντοπίστηκε μέσα από την σπουδαία βοήθεια των θυμάτων του, που μίλησαν για εκείνον.

Ο ίδιος δεν αποδέχεται τις κατηγορίες σύμφωνα με τα όσα είπε προανακριτικά, αφού πίστευε ότι θα βοηθούσε τους ασθενείς και δεν θεωρεί ότι τους έκανε κακό. Ο Γερμανός από την άλλη, αρνήθηκε να καταθέσει στις γερμανικές αρχές. 

Ένταλμα σύλληψης, δεν υπάρχει ακόμα.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις