Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας – «Μάλλον είχε ζημιά και το πηδάλιο»

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας – «Μάλλον είχε ζημιά και το πηδάλιο»

Εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για την πτώση του Canadair στην Κάρυστο το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.2023).

Από την πτώση του Canadair έχασαν τη ζωή τους οι 2 πιλότοι, ο κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.

Αυτό που φαίνεται με γυμνό μάτι στο συγκλονιστικό βίντεο με την πτώση του Canadair, είναι πως το δεξί φτερό του χτυπά σε δέντρο, χάνοντας τον δεξί του πλωτήρα. Δευτερόλεπτα μετά, έχοντας δεξιά κλίση, συντρίβεται σε πλαγιά.

Ο πλωτήρας είναι το βοηθητικό εξάρτημα του Canadair το οποίο το βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω.

Ωστόσο είναι πολλές οι λεπτομέρειες που πρέπει να μελετηθούν για την πτώση του Canadair, όπου από την κατασκευή του, δεν έχει σύστημα εκτόξευσης των πιλότων.

«Ίσως είχε ζημιά και το πηδάλιο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα αίτια της πτώσης, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης δήλωσε πως «το βίντεο αυτό θα μας στοιχειώνει για πάντα».

Εξέφρασε απορία εάν ο πλωτήρας ήταν το μόνο σύστημα που έπαθε ζημιά από την πρόσκρουση στα κλαδιά.

 «Για όσους βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτό το βίντεο να επισημάνουμε να προσέξουν εκείνο το κόκκινο κομμάτι του πτερυγίου που αμέσως μετά, πηγαίνοντας προς το εσωτερικό της πτέρυγας, βρίσκεται το πηδάλιο. Στο πίσω μέρος της πτέρυγας είναι ένα από τα πηδάλια ελέγχου. Είναι το πηδάλιο κλίσης». Υποστήριξε πως το πιθανότερο είναι να είχε χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους εξαιτίας της βλάβης αυτής,.

«Έχουμε ξαναδεί αεροπλάνα να χάνουν τον πλωτήρα. Έχει συμβεί σε υδροληψία. Δεν ήμασταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν έχουμε τα στοιχεία, αλλά το ερώτημα που υπάρχει είναι αν το εκείνο το πτερύγιο που υπάρχει σε εκείνο το σημείο παρέμεινε ακέραιο στη συνέχεια. Διότι αν δεν παρέμεινε, τότε το αεροπλάνο θα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα ελέγχου» είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις