Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον πιλότο

Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον πιλότο

Συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστεί ο πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου τύπου Α-109 που έπεσε το πρωί της Πέμπτης (28.09.2023), ανοιχτά της παραλίας της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια.

Το ελικόπτερο είχε ξεκινήσει από τις Αφίδνες προκειμένου να παραλάβει γνωστό εφοπλιστή από τον Βόλο, και πιλότος του ήταν ο Μιχάλης Λάμπου, ο οποίος λόγω της κακοκαιρίας, ο πθέλησε να κάνει στάση στο Μαντούδι Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελικός προορισμός του ήταν το Πήλιο. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα, ωστόσο όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνουν και οι φόβοι πως δεν θα βρεθεί ζωντανός.

Οι πιθανές αιτίες

Οι αιτίες της συντριβής του ελικοπτέρου, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο, παραμένουν αδιευκρίνιστες. 

Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, επιβεβαιώνουν το αρχικό σενάριο ότι ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του εξαιτίας της ακραίας κακοκαιρίας και έπαθε το λεγόμενο vertigo, ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στους πιλότους των αεροσκαφών. 

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι ειδικοί, από το βίντεο που κυκλοφορεί από τις πρωινές ώρες, συμπεραίνουν ότι δεν υπήρξε μηχανική βλάβη, εφόσον οι έλικες δούλευαν κανονικά, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο πιλότος ξεκίνησε από τις Αφίδνες όσο είχε ακόμα καλό καιρό, αλλά σταμάτησε αναγκαστικά στο Μαντούδι όταν συνάντησε τις πρώτες εκδηλώσεις της κακοκαιρίας Elias και στη συνέχεια, έπεσε καθώς κατευθυνόταν προς το Πήλιο.

 

Στο Live News μίλησε και ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, τονίζοντας ότι «δεν βλέπει ο πιλότος, είναι ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σημείο αναφοράς.

Αυτό που βλέπουμε ονομάζεται vertigo, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς και ο πιλότος παρόλο που έχει τις αισθήσεις του και το ελικόπτερο βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο, δεν ξέρει αν πετάει ευθεία, ανάστροφα, αν έχει κλίση 90 μοιρών».

 

Οι μαρτυρίες

Μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο της πτώσης, ανέφερε πως το ελικόπτερο, ενώ ήταν στον αέρα, άρχισε ξαφνικά να παίρνει περίεργη κλίση μέχρι που λίγο αργότερα ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, ενώ άλλος αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίο ήρθε νωρίτερα σε επικοινωνία το newsit.gr είπε πως είδε το ελικόπτερο μέσα στην καταιγίδα να χάνει ύψος μέχρι που έπεσε μέσα στη θάλασσα προκαλώντας έναν πολύ δυνατό κρότο. 

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μαντουδίου, ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι η συντριβή έγινε κοντά στο σπίτι του. «Μπροστά από το σπίτι μου έχει πέσει, με ειδοποίησαν δικοί μου άνθρωποι και πάμε τώρα στο σημείο» ανέφερε το πρωί ο δήμαρχος, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

Δείτε εδώ το σημείο της πτώσης

Το μοιραίο ελικόπτερο, βρισκόταν στον αέρα από τις 10:13, με το στίγμα του να χάνεται από τα ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή τις Αγίας Άννας λίγο πριν από 11:00.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις