Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: «Όποιο αεροσκάφος πετάει με πιστοποίηση είναι ασφαλές» λέει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: «Όποιο αεροσκάφος πετάει με πιστοποίηση είναι ασφαλές» λέει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Συνεχίζονται έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4 Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε στην Ανδραβίδα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να αναφέρεται στα αίτια του τραγικού συμβάντος,

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αφού έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συγκυβερνήτη ρωτήθηκε για τα πιθανά αίτια της συντριβής «δεν μπορώ να σας πω για τα αίτια του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Νομίζω ότι ήδη οι διερευνητές της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να συλλέξουν κάποια στοιχεία και όχι όλα, γιατί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς δεν έχουν καταγραφέα πτήσεων, άρα από το ζευγάρι – το δεύτερο αεροσκάφος- από τις συνομιλίες, είτε από την κατάσταση των συντριμμιών που έχουν ήδη περισυλλεγεί, να βγάλουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα» και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο και αυτό συμβαίνει σε όλα τα αεροσκάφη, είτε μαχητικά είτε πολιτικά, ότι όσο πιο κοντά είσαι στο έδαφος ή στο νερό, τόσο δυσκολότερη είναι η πτήση και οι χειρισμοί πρέπει να είναι μεγαλύτερης ακριβείας, γιατί το περιθώριο λάθους είναι πάρα πάρα πολύ μικρό»

Στην ερώτηση αν ένα αεροσκάφος προηγούμενης γενιάς μπορεί να θεωρηθεί «σαν καινούριο» μετά τις αναβαθμίσεις που πραγματοποιούνται ο κ. Κωνσταντέλλος ξεκαθάρισε πως «ένα αεροσκάφος, όπως και ένα αυτοκίνητο, αν είναι παλιό, δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο το αν είναι καλοσυντηρημένο ή κακοσυντηρημένο. Αν ένα αεροσκάφος αυτού του είδους έχει περάσει τους περιοδικούς ελέγχους που προβλέπει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι αξιόπλοο 100%. Οποιοδήποτε αεροσκάφος πιστοποιείται και πετά είναι ασφαλές».

Τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους περιέγραψε ο κ. Κωνσταντέλλος λέγοντας πως «οι συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εκτελούν εμπορικά δρομολόγια, εκτελούν πολεμικές αποστολές και όταν εκτελείς πολεμική αποστολή φτάνεις και κάποιες φορές ξεπερνάς τα όρια και του αεροσκάφους και του εαυτού σου και τότε συναντάς το ατύχημα ή το δυστύχημα. Εδώ λοιπόν μιλάμε για μία πολεμική επιχείρηση, μια εκπαίδευση η οποία έχει χαρακτηριστικά πολύ μεγάλης έντασης, χαμηλό ύψος, μεγάλη ταχύτητα».

Για το αν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πρέπει να αντικατασταθούν απάντησε ό,τι «τα αεροσκάφη αυτά θα αντικατασταθούν προφανώς, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όσο μπαίνουν μέσα στην Πολεμική Αεροπορία καινούργια αεροσκάφη, καθότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη δυνατότητα και δύναμη πυρός στον αέρα που σήμερα καλύπτεται μερικώς. Νομίζω έχουν μείνει 33 τέτοια αεροσκάφη στο στόλο μας, σε ένα στόλο που αριθμεί πάνω από 250 μαχητικά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις