Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Πτώση γέφυρας στην Πάτρα: 450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν – Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Πτώση γέφυρας στην Πάτρα: 450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν – Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωστών στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” για την πτώση γέφυρας στην Πάτρα, στις 23 Ιουλίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. 

Σύμφωνα με την «Πελοπόννησο της Δευτέρας», σε διάστημα πέντε λεπτών από την κατάρρευση της γέφυρας, στο σημείο βρίσκονται οκτώ διασώστες. «Θεωρούσαμε ότι έχει πέσει κάποιο κομμάτι, όχι ότι είχε φύγει ο δρόμος», λέει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ανέφερε ένας εκ των διασωστών, που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το πρώτο άτομο που εντοπίζεται και απεγκλωβίζεται είναι υπάλληλος της εταιρείας, η οποία εκτελούσε εργασίες στο σημείο. Οριακά είχαν καλυφθεί τα πόδια του. Βρισκόταν στο πάνω μέρος της πεσμένης γέφυρας, εκεί που τα συντρίμμια είχαν δημιουργήσει ένα «V» και είχαν «εγκλωβιστεί» δυο μηχανήματα.

Παράλληλα, διασώστες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένο άνδρα στο κάτω μέρος, όπου η αριστερή πλάκα έπεσε στην οδό Διοδώρου. Φαινόταν ο γοφός και τμήμα του δεξιού ποδιού του. Tο σώμα του βρισκόταν καταπλακωμένο ανάμεσα σε σίδερα που τον πίεζαν, χωρίς ευτυχώς κάποιο απ’ αυτό να τον έχει τραυματίσει. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων οι διασώστες ανοίγουν «δρόμο» και μετά από 15 λεπτά, απεγκλωβίζεται και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. Ήταν ο 22χρονος πολυτραυματίας, που κατέληξε προχθές στη ΜΕΘ.

Το τρίτο άτομο που βρίσκουν είναι ο 33χρονος που ανασύρθηκε νεκρός. Τα σωστικά συνεργεία οδηγήθηκαν στο σημείο από νεαρό που φώναζε πως εκεί ήταν ο πατέρας του. Κάτω από τη δεξιά πλάκα που κατέρρευσε, περίπου στα 3 μέτρα βάθος, εντοπίστηκε πεσμένος ανάσκελα, φέροντας βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Δείτε το νέο βίντεο ντοκουμέντο

450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν!

Εξαρχής, ζητήθηκε για την απομάκρυνση των συντριμμιών η συνδρομή μικρών σκαπτικών μηχανημάτων, τα οποία «χειρουργικά» θα αφαιρούσαν σιγά- σιγά μικρά τμήματα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των διασωστών της ΕΜΑΚ κάτω από χαλάσματα.

«Στον σεισμό όταν πέφτει ένα κτίριο, το κτίριο αυτό έχει πλάκες 12-15 εκατοστά και δημιουργούνται κενά από τα δοκάρια που υπάρχουν. Εδώ υπήρχαν συνεχόμενα μπάζα γιατί ήταν ένας δρόμος γύρω στο 1.20εκ. συμπαγές μπετόν, ήταν ελάχιστα τα κενά και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να ενεργήσουμε» ανέφεραν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Κατά πληροφορίες, οι δυο πλάκες 700 τ.μ. που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι έφεραν 100 με 150 τόνους σίδερα και περίπου 350 τόνους μπετόν.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιήθηκε όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται σε περιπτώσεις σεισμού, καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν ένα μεγάλο εκτενές συμβάν σεισμικού αποτελέσματος.

Πηγή: pelop.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις