Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πυρκαγιά στο Μάτι: Δεύτερη δίκη για τους εγκαυματίες εκτός καταλόγου

Πυρκαγιά στο Μάτι: Δεύτερη δίκη για τους εγκαυματίες εκτός καταλόγου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί μία ακόμα δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2023.

Αυτή τη φορά η δίκη θα αφορά εγκαυματίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των μαρτύρων και ως εκ τούτου δεν συμμετέχουν στην υπό εξελίξει δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας.

Τα πρόσωπα αυτά εμφανίστηκαν στο δικαστήριο το οποίο με απόφαση του, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη, απέστειλε τα στοιχεία τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και και διατάχθηκε άμεσα προκαταρκτική εξέταση.

Η διαδικασία εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ελήφθησαν ανωμοτί καταθέσεις από τους 21 κατηγορουμένους λόγω του κινδύνου της παραγραφής.

Κι αυτό καθώς εάν δεν επιδοθούν κλήσεις στο ακροατήριο στους κατηγορούμενους μέχρι τις 23 Ιουλίου 2023, τότε, τα αδικήματα θα παραγραφούν.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας οι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της δεύτερης δίκης για τη φονική πυρκαγιά θα δικαστούν στο εδώλιο για τα ίδια αδικήματα πλημμεληματικου χαρακτήρα αλλά λόγω ειδικής δωσιδικίας οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Στο μεταξύ, στην υπό εξέλιξη δίκη, συνέχισε για 15η ημέρα την κατάθεση του, ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Μάλιστα ο κατηγορούμενος Φίλιππος Παντελεάκος, διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, είπε σήμερα και την πρώτη δημόσια συγνώμη στην αίθουσα για τον τρόπο που ενήργησε ο κρατικός μηχανισμός. «Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους» τόνισε ο κ. Πανταλεάκος και υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν όταν επιδείχθηκαν από την υπεράσπιση φωτογραφίες με την πορεία και τις ρίψεις του μοναδικού εναέριου μέσου που επιχείρησε με τους κατοίκους να αντιδρούν και να λένε πως δεν είχε φτάσει ακόμα εκείνη την ώρα η φωτιά στην περιοχή τους. «Δεν πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι.

Για αυτό σας λέμε ότι καήκαμε μέσα στην ησυχία. Σας το λέμε για να δείτε και να ξέρετε και εσείς» είπαν οι κάτοικοι απευθυνόμενοι προς το δικαστήριο.

Η δίκη συνεχίζεται τη Μ. Δευτέρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις