Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πυρόπληκτοι από Μάτι και Κινέτα έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος – video, pics

Πυρόπληκτοι από Μάτι και Κινέτα έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος – video, pics

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη λεωφόρο Μεσογείων, έκαναν το πρωί της Πέμπτης (16.05.2019) πυρόπληκτοι από το Μάτι και την Κινέτα. Πάντως, λίγη ώρα μετά τη συγκέντρωση, κατατέθηκε τροπολογία για το θέμα.

Με πλακάτ, πανό και συνθήματα, οι πυρόπληκτοι από Μάτι και Κινέτα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο στις 11:00 το πρωί. Θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν την οργή τους γιατί 10 μήνες μετά τη «μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου, ακόμη δεν έχουν μπορέσει να εκδοθούν οι άδειες για να χτιστούν τα σπίτια τους. Γιατί μένουν στις κατασκηνώσεις του στρατού. Γιατί «είμαστε ξεβράκωτοι», όπως είπε μια από τις γυναίκες που έχασαν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι πυρόπληκτοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των ζημιών και ζητούν απονομή δικαιοσύνης, δια βίου εξασφάλιση των εγκαυματιών και ανοικοδόμηση με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Είμαστε καμένοι και εγκαταλειμμένοι», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα στη συγκέντρωση.

Με τη φωνή της να σπάει από την οργή και την αγανάκτηση, μια γυναίκα ζήτησε να δοθούν οι άδειες. «Περιμένουμε τις άδειες, τις έχουν «παγώσει». Μας έβαλαν στη διαδικασία να βγάλαμε του κόσμου τα χαρτιά, να καταθέσουμε φάκελο και τώρα μας λένε ότι «παγώνουν». Δέκα μήνες ζούμε στις κατασκηνώσεις του στρατού. Μια οικογένεια απ’ αυτούς τους… αξιόλογους από πάνω, θα μπορούσε να μείνει 10 μήνες σε ένα δωμάτιο τρία άτομα; Αν μπορούν αυτοί, χαλάλι τους που μας παιδεύουν τόσους μήνες» είπε.

«Δεν φταίμε εμείς που καήκαμε, δεν μας ενημέρωσε κανένας. Δεν είμαστε παράνομοι. Να φτιαχτούν τα σπίτια μας με άδεια, όπως είναι όλα» είπε κάτοικος από το Μάτι. «Εύχομαι οποιοσδήποτε άλλος οικισμός να μην πάθει ό,τι εμείς πέρυσι. Υπάρχουν κάποιοι που μας κατηγορούν, εύχομαι να μη ζήσει ποτέ κανείς αυτό που ζήσαμε εμείς μια ολόκληρη μέρα», πρόσθεσε.

«Περιμένουμε τα σπιτάκια μας να ξαναχτιστούν. Είμαστε, θα πω τη λέξη, ξεβράκωτοι τελείως. Θέλουμε το σπίτι μας όσο είναι το δυνατόν γρηγορότερα, να αισθανθούμε άνθρωποι γιατί ζητάμε ελεημοσύνες», είπε μια άλλη γυναίκα.

«Το μόνο που μου έμεινε ήταν μια πετσέτα. Την έπλυνα, τη σιδέρωσα και την έχω για ενθύμιο» τόνισε μια γυναίκα που έχασε το σπίτι της στη φωτιά της Κινέττας.

Η τροπολογία για τις άδειες

Τροπολογία με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή κτισμάτων των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και με ΚΥΑ έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Με την τροπολογία, που συμπεριλαμβάνεται στο σ/ν με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συντελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», επιδιώκεται η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου όρων δόμησης για περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι δεν οφείλονται πρόστιμα και παύει η υποχρέωση της καταβολής τυχόν υπόλοιπων δόσεων προστίμων από την ημερομηνία οριοθέτησης για κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου, είτε έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και τα οποία έχουν υπαχθεί στον ν.4178/2013 είτε στον ν.4495/2017. Διευκρινίζεται, δε, ότι τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων, από την παραπάνω ημερομηνία έως και τη δημοσίευση του παρόντος σ/ν, δεν επιστρέφονται. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων των παραπάνω πληγεισών περιοχών στις διατάξεις του ν.4495/2017, μετά την έναρξη της ισχύος της παρούσας διάταξης, καταβάλλεται μόνο το προβλεπόμενο παράβολο. Τέλος, προβλέπεται η αναστολή της επιβολής κυρώσεων και της είσπραξης προστίμων σε αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί προ της 28ης Ιουλίου 2011 έως την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.

Με την τροπολογία απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής εγγράφων από τον αιτούντα πληγέντα ιδιοκτήτη και επιταχύνεται η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας για ανακατασκευή των πυρόπληκτων κτισμάτων.

Επίσης, διευκρινίζονται οι κατηγορίες εργασιών δόμησης, που εξαιρούνται από την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών, η οποία τέθηκε ως ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.

Τέλος, καταργούνται οι προσαυξήσεις 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, που προβλέπονταν ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης στις διατάξεις του ν.4495/2017.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις