Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ραδιενέργεια: Σχεδόν μηδαμινές οι ποσότητες ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα

ραδιενέργεια ρουθηνιο-106

Καθησυχαστική η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη ραδιενέργεια στη χώρα μας. Ο… συναγερμός “ήχησε” αφού εντοπίστηκε ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο-106 στην ατμόσφαιρα.

Ανησυχία για… ραδιενέργεια προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την είδηση πως στην ατμόσφαιρα έχουν εντοπιστεί ποσότητες από το ραδιενεργό ισότοπο ρουθηνίο-106.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τονίζει πως οι ποσότητες του ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, είναι πλέον σχεδόν μηδαμινές.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων εργαστηρίων, κατά την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου δείχνουν ότι τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης.

Είναι πια μικρότερες των 0,2 mBq/m3, δηλαδή κάτω του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για τη ραδιενέργεια

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Ραδιενέργεια, και συγκεκριμένα το ρουθήνιο-106, έχει ανιχνευθεί και σε πολλά σημεία της Ευρώπης!

Το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια ανέφερε σε έκθεσή του πως παρατηρήθηκαν αυξημένες ποσότητες σε πολλά μέρη της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα. Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε πολλούς σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη. Έξι από αυτά βρίσκονται στην Γερμανία.

Ρουθήνιο-106

Τα σωματίδια που ανιχνεύθηκαν έχουν όνομα: Ρουθήνιο-106. Ένα ισότοπο που χρησιμοποιείται σε ακτινοθεραπείες για την καταπολέμηση όκων στα μάτια. Επίσης -κατά καιρούς- χρησιμοποιείται και σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων.

Γεννήτριες οι οποίες παράγουν ενέργεια για δορυφόρους. Αύξηση στα επίπεδα του Ρουθηνίου-106 ανιχνεύθηκε επίσης στην ατμόσφαιρα των εξής χωρών: Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα.

Κι ενώ οι επίσημη πληροφόρηση αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προέκυψε αυτή η αύξηση στην ραδιενέργεια! Κάτι που -όπως είναι λογικό- έχει προκαλέσει… πανικό σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες!

Οι επιστήμονες, πάντως, το ξεκαθαρίζουν: Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας δεν παρουσιάζουν απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

«Νέες αναλύσεις της πηγής της ραδιενέργειας είναι πιθανό να υποδηλώνουν μια απελευθέρωση στα Ουράλια Όρη. Συγκεκριμένα στα νότια». Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια, για να προσθέσει: «Άλλες περιοχές της νότιας Ρωσίας, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις