Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρεβεγιόν και εκκλησιασμοί σκόρπισαν τον κορονοϊό και έβαλαν σε σκληρό lockdown τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

Ρεβεγιόν και εκκλησιασμοί σκόρπισαν τον κορονοϊό και έβαλαν σε σκληρό lockdown τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

Τα ρεβεγιόν και οι πολυπληθείς παρουσίες των πιστών στους ναούς την ημέρα των Χριστουγέννων σκόρπισαν τον  κορονοϊό στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων Βοιωτίας. Το γεγονός, ως γνωστόν, υποχρέωσε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να θέσει την περιοχή σε κατάσταση lockdown.

Από αύριο Θεοφάνεια (σ.σ. 06.01.2021) το πρωί η πόλη της Βοιωτίας τίθεται σε σκληρή καραντίνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα «χτύπησαν» κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 40 κρούσματα, ενώ συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και τα test με τους ειδικούς και τους τοπικούς φορείς να φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όλα ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν διαπιστώθηκε ότι ο ιερέας του ναού του Αγίου Χαραλάμπους έχει νοσήσει από τον ιό. Ο κληρικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου και νοσηλεύεται έως και σήμερα σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας.

Click4more: Επιστολή Ιερώνυμου στους Μητροπολίτες με την οποία τους καλεί να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στις δημοτικές αρχές της περιοχής και αμέσως ειδοποιήθηκαν υγειονομικά κλιμάκια τα οποία ξεκίνησαν να υποβάλλουν σε rapid τεστ τους κατοίκους. Μιλώντας στο newsit.gr o δήμαρχος Αλιάρτου αναφέρει ότι όλα προήλθαν από την χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας για τον ιό κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

«Η εξάπλωση προήλθε από τους ναούς όπου πήγαν οι πιστοί αλλά και από συγκεντρώσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες στα σπίτια. Και εμείς τα μάθαμε εκ των υστέρων», λέει ο Γιώργος Ντασιώτης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Πολλοί που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι είχαν επισκεφτεί σπίτια γνωστών και συγγενών τους. Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας από κάποιους με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση».

Click4more: Σκληρό lockdown στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

Όσον αφορά τώρα για τη διασπορά μέσω των εκκλησιών αυτή οφείλεται κυρίως – όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες – από τη λειτουργία που έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων στο ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους. «Εκτός από τον ιερέα κανένα άλλο άτομο που έχει νοσήσει δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Και οι σχεδόν 40 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οφείλω να πω ότι μετά τη διασωλήνωση του ιερέα, πάρθηκαν από όλους τους κατοίκους μέτρα αυτοπεριορισμού. Βάσει του ΦΕΚ που έχει εκδοθεί σε lockdown μπαίνει συνολικά όλος ο δήμος».

Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων: Τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00΄ έως τις 05:00΄ απαγόρευση οποιαδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του Δήμου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Κοινότητας.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη 06/01/2021 και ώρα 06:00΄ μέχρι την Παρασκευή 15/01/2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις