Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ρύθμιση των χρεών στους πωλητές λαϊκών αγορών από την Περιφέρεια Αττικής

Ρύθμιση των χρεών στους πωλητές λαϊκών αγορών από την Περιφέρεια Αττικής

Σε ρύθμιση των οφειλών των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ελαφρύνει τα συσσωρευμένα οικονομικά βάρη μεγάλης μερίδας εξ αυτών και να διευθετήσει την είσπραξη τους, διασφαλίζοντας παράλληλα και την εργασία τους.

«Είχαν συσσωρευτεί πολλά μικρά χρέη, πολλών επαγγελματιών», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για ζητήματα Λαϊκών Αγορών Μιλτιάδης Ευσταθιάδης σημειώνοντας ότι: «Από τους περίπου 10.000 πωλητές (εμπόρους και παραγωγούς) περίπου 2.000 χρωστούσαν μικρά ή μεγάλα ποσά τα οποία αδυνατούσαν να καταβάλλουν με κίνδυνο να χάσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος καθώς δεν μπορούσαν να εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα. Διευκρινίζει ότι τα χρέη προήλθαν από την αδυναμία καταβολής του ημερήσιου τέλους των 4 ευρώ ανά μέτρο πάγκου (4 μ. για τους εμπόρους και 8μ. για τους παραγωγούς) που οφείλουν να καταβάλλουν στην Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας». Χρήματα, εξήγησε ο κ. Ευσταθιάδης από τα οποία πληρώνονται οι δήμοι για την καθαριότητα στους χώρους των αγορών, η ομοσπονδία, οι υπάλληλοι κ.α.

Επίσης, πρόσθεσε δε, ότι από το αποθεματικό, κάθε χρόνο υλοποιούνται προγράμματα ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με διανομή κουπονιών αξίας 1.000.000. Μέσω του προγράμματος επισημαίνει ο κ. Ευσταθιάδης, την φετεινή χρονιά ωφελούνται περίπου 800 μονογονεικές οικογένειες με κουπόνια αξίας 120-140 ευρώ (ανάλογα με τα παιδιά) σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα την περασμένη χρονιά υποστηρίχθηκαν με περίπου 80 ευρώ το μήνα, 970 πολύτεκνες οικογένειες με 3.400 παιδιά.

Αναφερόμενος στους πωλητές και στα χρέη που συσσωρευτήκαν ο εντεταλμένος περιφερικός σύμβουλος, λέει ότι αποτελούν «μικρογραφία της κοινωνίας» μας που πλήττεται από την συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική με τις υποχρεώσεις συχνά να αυξάνουν οδηγώντας πολλούς σε αδιέξοδο. Επισημαίνει ότι με την «δίκαιη για όλους ρύθμιση θα εισπραχθούν τα χρέη, θα διευθετηθούν συσσωρευμένες εκκρεμότητες και θα διασφαλιστεί η εργασία. Η διευθέτηση προβλέπει μηνιαία καταβολή 50 ευρώ για όλα τα χρέη, π.χ. πωλητές που χρωστούν 200 και 800 ευρώ, τους δίνουμε τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 4 και 16 μήνες, με την προϋπόθεση να τακτοποιούν και τις νέες οφειλές του προς την Περιφέρεια». Υπενθυμίζει ότι ανάλογη ρύθμιση είχε αποφασιστεί και το 2015, με ευνοϊκά κριτήρια που επέτρεπαν στους περισσότερους να επωφεληθούν, ορίζοντας πολύ μικρό ποσό ρύθμισης.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ευσταθιάδης τονίζει ότι έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, (Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι από δήμους, παραγωγούς εμπόρους) η πρόταση για την ρύθμιση την οποία εισηγήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας. «Προσπαθήσαμε, χωρίς να έχουμε την αίσθηση ότι λύνουμε συνολικά το πρόβλημα, να απαλλάξουμε τους πωλητές από ένα σημαντικό βάρος καθώς τα 500 ευρώ αποτελούν το ημερήσιο κεφάλαιο τους. Αγωνίζονται καθημερινά με αξιοπρέπεια», σημειώνει χαρακτηρίζοντας τις Λαϊκές Αγορές ως «το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη καθώς εκεί κάθε ημέρα εκδηλώνεται αλληλεγγύη».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις