Σάλος με τις αποκαλύψεις των FT για τους Ρώσους διπλωμάτες – Η Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος Ρώσου ολιγάρχη

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Πώς οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να ακυρώσουν στην συμφωνία για το Σκοπιανό
– “Βάση” και κύριος τόπος δράσης τους η Αλεξανδρούπολη
– Δωροδοκία και συνεργασία με φορείς, ιερείς και ακροδεξιές ομάδες για υποκίνηση εντάσεων κατά της συμφωνίας
– Βλέπουν Ρώσο ολιγάρχη πίσω από το χρήμα που… έρεε

Σάλο έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα, κατηγορούμενοι πως προσπάθησαν να παρέμβουν και να ακυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στους τρόπους που προσπάθησαν να το κάνουν αυτό, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο… «τόπος του εγκλήματος» ήταν η Αλεξανδρούπολη, καθώς εκεί υπάρχει και μια μικρή κοινότητα Ρώσων. Μάλιστα, πίσω από το χρήμα που… έρεε “βλέπουν” Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος χρηματοδότησε τον ρωσικό ναό στην Αλεξανδρούπολη και έχει σύνδεση με το πυρηνικό εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ενας από τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση έχει θητεύσει για χρόνια σε υψηλή θέση στη χώρα μας. Μιλά άπταιστα ελληνικά, είναι γνώστης των θρησκευτικών θεμάτων με ευρύ δίκτυο επαφών στο Άγιο Όρος.

Χρηματισμός μητροπολιτών και ακροδεξιών οργανώσεων

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο περιλάμβανε υποκίνηση μεγάλων εντάσεων ενάντια στην συμφωνία, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να την πάρει πίεση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν είναι γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη. Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για να δωροδοκήσουν τοπικούς άρχοντες, ορθόδοξους κληρικούς, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ακροδεξιές ομάδες, ώστε να ενισχύσουν την αντίδραση στη συμφωνία για το ονοματολογικό που υπεγράφη τον περασμένο μήνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ”.

Στο σχέδιο αυτό δεν… χωρούσαν εξαιρέσεις, και οι Ρώσοι προσπάθησαν να χρηματίσουν και να επηρεάσουν όσους μπορούσαν. Γι αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δωροδόκησαν και κινητοποίησαν τοπικούς αξιωματούχους, πολιτιστικούς φορείς, ακροδεξιές οργανώσεις και Μητροπολίτες, ακόμα και… στρατιωτικούς ώστε να αντιταχθούν στην συμφωνία.

Μάλιστα Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα πως οι Ρώσοι αναβάθμισαν την… συνήθη παρέμβασή τους σε Μακεδονία και Θράκη. “Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτεινα την εμπλοκή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος «κλειδί» Έλληνα επιχειρηματία

Μάλιστα οι FT αναφέρουν πως ρόλο «μεσάζοντα» σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε ένας Έλληνας επιχειρηματίας της περιοχής. Διπλωμάτης άλλης χώρας που φαίνεται να ξέρει καταστάσεις στην Ελλάδα, δήλωσε στην εφημερίδα πως «στην Αλεξανδρούπολη που η ανεργία είναι πολύ υψηλή, με 20-30.000 ευρώ μπορείς να εξαγοράσεις στήριξη. Η παρέμβαση αυτή έγινε βασιζόμενη και στις χρόνιες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά».

Η αποκάλυψη

Τα πράγματα άρχισαν να αποκαλύπτονται όταν ένας Έλληνας αξιωματικός που δέχτηκε «κρούση», όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετέχει στο όλο «σκηνικό», αλλά ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.

Κάπως έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και φτάσαμε στην απέλαση των διπλωματών. Μια κίνηση που δεν είχε γίνει ούτε καν επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Ελλάδα ως καπιταλιστική χώρα στο «άρμα» των ΗΠΑ αντιτασσόταν στο «σύμφωνο της Βαρσοβίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: 1 στα 3 Ελληνόπουλα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης

Κορονοϊός: 1 στα 3 Ελληνόπουλα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης

Ο κορονοϊός είναι εδώ και οι επιπτώσεις του πολυεπίπεδες. Το 33% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης. ... Διαβάστε περισσότερα
Αλκοόλ και οδήγηση ποτέ μαζί: Πανελλαδική καμπάνια για την 14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα

Αλκοόλ και οδήγηση ποτέ μαζί: Πανελλαδική καμπάνια για την 14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα

Οδήγηση και αλκοόλ είναι επικίνδυνος συνδυασμός. Χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της “14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα”. Αλκοόλ και οδήγηση ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα μέτρα στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα μέτρα στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου

Τι ισχύει από σήμερα στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Αττική και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο. Πως θα γίνεται η κυκλοφορία μετά τις 00.30 το βράδυ
Κορονοϊός: Πως θα αλλάξει η ζωή μας από το Σαββάτο – Σε νυχτερινή καραντίνα πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες

Κορονοϊός: Πως θα αλλάξει η ζωή μας από το Σαββάτο – Σε νυχτερινή καραντίνα πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες

Σε ισχύ τα νέα μέτρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. “Μαύρος” Οκτώβριος με υπερδιπλάσια κρούσματα και νεκρούς. Πως θα κυκλοφορούν οι εργαζόμενοι το βράδυ και ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.