Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Σάλος με τον νοσηλευτή που πήρε 500 ευρώ για 12ωρη χριστουγεννιάτικη βάρδια στην Ιρλανδία – «Στην Ελλάδα και μη χειρότερα»

Σάλος με τον νοσηλευτή που πήρε 500 ευρώ για 12ωρη χριστουγεννιάτικη βάρδια στην Ιρλανδία – «Στην Ελλάδα και μη χειρότερα»

Τη συζήτηση για τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων στο ΕΣΥ άνοιξε viral video στο Tik Tok, όπου Έλληνας νοσηλευτής που ζει στην Ιρλανδία αποκάλυψε το μισθό του μόνο για μια 12ωρη βάρδια που έκανε τα Χριστούγεννα.

«Ο μηνιαίος μισθός νοσηλευτή στην Ελλάδα είναι ένα δωδεκάωρο δουλειάς στην Ιρλανδία», ήταν η άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Νοσηλευτής στην Ιρλανδία με μηνιαίο μισθό 4.000 ευρώ μικτά

Ο νοσηλευτής, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο Νοσοκομείο της Ιρλανδίας υπογραμμίζει ότι για τη συγκεκριμένη βάρδια που ξεκίνησε από τις οκτώ το βράδυ των Χριστουγέννων και ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας, ήτοι 12ωρες εργασίας, πήρε 820 ευρώ μικτά (500 ευρώ καθαρά).

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», αναφέρει ότι ο μισθός του νοσηλευτή στην Ιρλανδία είναι 4.000 ευρώ μικτά, περίπου 3.200 ευρώ καθαρά, ενώ λαμβάνει και επιδόματα.

«Μας δίνονται και άλλα επιδόματα, όπως επίδομα ρεύματος που αγγίζει τα 450 ευρώ, ασχέτως της περιοχής στην οποία ζεις αλλά και επίδομα ενοικίου σε όλους τους πολίτες της Ιρλανδίας που φτάνει τα 1000 ευρώ» είπε και τόνισε πως «τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ εδώ είναι πιο φθηνά από ότι είναι στην Ελλάδα, όπου όταν δούλευα με τον μισθό που έπαιρνα εκεί σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω να πάω για ένα καφέ με φίλους».

Τα παραπάνω άνοιξαν τη συζήτηση για το μισθολογικό χάσμα με την Ελλάδα, το κόστος διαβίωσης αλλά και τα επιδόματα που χορηγούνται.

 

ΠΟΕΔΗΝ: «Στην Ελλάδα και μη χειρότερα….»

Άμεση ήταν η αντίδραση στον δημόσιο διάλογο και από την πλευρά των εργαζομένων του ΕΣΥ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την ανάρτηση του Έλληνα νοσηλευτή από την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηνιαίος μισθός νοσηλευτή στην Ελλάδα είναι για ένα 12ωρο δουλειάς στην Ιρλανδία. Ο ίδιος νοσηλευτής θα έπαιρνε για τη 12ωρη χριστουγεννιάτικη βάρδια μόλις… 46 ευρώ!

«Έτσι δεν αργεί η ώρα που ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ», σχολιάζει και προσθέτει:

«Ο μηνιαίος μισθός του νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας είναι 800 ευρώ. Οι πρόσθετες αμοιβές για κυκλικό ωράριο το μήνα δηλαδή 8 νύκτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και εργασία τριών αργιών είναι επί πλέον 120 ευρώ. Εάν ένας νοσηλευτής δούλευε 12 ώρες τα Χριστούγεννα σε ελληνικό νοσοκομείο, το 1/30 του μισθού του δηλαδή 27 ευρώ. Εάν όμως το προσθέτουμε εδώ όπως έκανε ο νοσηλευτής που εργάζεται στην Ιρλανδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον μηνιαίο μισθό των 800 ευρώ. Για την εργασία που παρέχεται Κυριακές ή αργίες εν προκειμένου Χριστούγεννα 12 ευρώ. Για την νυκτερινή εργασία προς συμπλήρωση του ωραρίου 7 ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ, 46 ευρώ. Φυσικά και ένα ρεπό το οποίο θα προσθέταμε στα 100 και πλέον χρωστούμενα ρεπό που δεν θα λάβει ποτέ λόγω ελλείψεων προσωπικού.», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Έχουμε και χειρότερα. Τραυματιοφορείς που λαμβάνουν 690 ευρώ το μήνα. 2.500 συνάδελφοι που εργάζονται 7 χρόνια μέσω ΔΥΠΑ που δεν δικαιούνται αυξήσεις και επιδόματα. Χιλιάδες υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Εμείς οι υγειονομικοί του ΕΣΥ δικαιούμαστε 12 μισθούς το χρόνο. Στον ιδιωτικό τομέα οι υγειονομικοί δικαιούνται 14 μισθούς δηλαδή τα δώρα και το επίδομα που περικόπηκαν από εμάς. Να γιατί στη χώρα μας υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ προς το εξωτερικό. Πως να ζήσεις με τόσα χρήματα και τέτοια ακρίβεια; Χειροκροτήματα χωρίς αντίκρισμα. Δυστυχώς θυμίζουμε το δημόσιο υπάλληλο σε παλαιές ελληνικές ταινίες. Μιλάμε για την Ιρλανδία που είχαν και εκεί μνημόνια.  Και μη χειρότερα», καταλήγει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις