Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σαν σήμερα 12 Μαΐου ενθρονίζεται ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ και «ανοίγει» η Μακρόνησος

Σαν σήμερα 12 Μαΐου ενθρονίζεται ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ και «ανοίγει» η Μακρόνησος

Ποια σημαντικά γεγονότα συνέβησαν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, 12 Μαΐου. 

Σαν σήμερα, έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής Επανάστασης και ιδρύθηκε η Πυροσβεστική. Την ίδια μέρα, γεννήθηκαν η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η Κάθριν Χέμπορν και ο Μιλτιάδης Έβερτ και πέθανε ο Νίκος Γκάτσος. 

1821: Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.

1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από το Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο που ονομάζεται «TITAN». Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση Βενιζέλου.

1937: Πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Στ’ της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Ανέβηκε στο θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου για τα “μάτια” της αμερικανίδας, Γουόλις Σίμσον.

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

1955: Στην Ελλάδα, υπογράφεται η σύμβαση για την εκτέλεση των έργων της Πτολεμαΐδας και την ανέγερση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου.

1982: Στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν έναν ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.

1991: Στο Νεπάλ, διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά από 32 χρόνια.

2002: Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ πραγματοποιεί 5ήμερη επίσκεψη στην Κούβα και γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος, νυν ή πρώην, που επισκέπτεται το νησί του Φιντέλ Κάστρο από την επανάσταση του 1959.

Σαν σήμερα το 1820 γεννήθηκε η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Αγγλίδα νοσοκόμα, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα, το 1907 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Κάθριν Χέπμπορν και το 1939 ο πολιτικός, Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΝΔ. Την ίδια μέρα το 1992 πέθανε ο ποιητής και στιχουργός, Νίκος Γκάτσος, και το 2001 ο Αμερικανός τραγουδιστής, Πέρι Κόμο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις