Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου πέθανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου πέθανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Χούντα της Αθήνας κατέρρευσε σαν σήμερα, 23 Ιουλίου, το 1974.
Σαν σήμερα, επίσης, άρχισαν δυο ιστορικές δίκες: αυτή του Νίκου Πλουμπίδη το 1953 και το 1992 εκείνη για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

776 π.Χ: Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

1821: Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στις 21 Ιουλίου, η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες.

1903: Η εταιρεία Ford πουλά στο Ντιτρόιτ το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια κι αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του είναι ο Χένρι Φορντ.

1911: Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Στάχτη γίνονται 7.000 σπίτια.

1912: Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1914: Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας διαδόχου Φερδινάρδου από Σέρβο, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1926: Η εταιρεία “Φοξ Φιλμ” αγοράζει τα δικαιώματα από τη “Μουβιτάουν” για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.

1930: Στην Ιταλία, 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.

1952: Πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας καταλαμβάνουν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο βασιλιάς Φαρούκ θα υποχρεωθεί σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και θα εγκαταλείψει την Αίγυπτο.

Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1953: Αρχίζει η δίκη του συλληφθέντος κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη και των συνεργατών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Θα εκτελεστεί στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1986: Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αββαείο του Γουέστμινστερ.

1992: Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας.

Σαν σήμερα το 1892 γεννήθηκε ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, το 1957 ο κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής, Νίκος Γκάλης και το 1974 ο αμερικανός αθλητής του στίβου, Μόρις Γκριν. Την ίδια μέρα το 1757 πέθανε ο ιταλός συνθέτης, Ντομένικο Σκαρλάτι, το 1966 ο αμερικανός ηθοποιός, Μοντγκόμερι Κλιφτ και το 1996 η ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις