Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου δολοφονείται στην Ακρόπολη ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου δολοφονείται στην Ακρόπολη ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Σημαντικά γεγονότα έγιναν σαν σήμερα, 5 Ιουνίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο. 

Σαν σήμερα το 1967 ξεκινά ο Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν, πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι. 

Σαν σήμερα, επίσης, γεννήθηκαν ο «Πάντσο» Βίλα και ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το 1907 σκοτώνεται ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας.

1752: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1828: Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ο 10ος, αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1849: Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.

1913: Στη Δανία οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.

1925: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1929: Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος, Παύλος Κουντουριώτης.

1963: Παραιτείται εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών, Τζον Προφιούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με τη στάρλετ, Κριστίν Κέλερ, η οποία είχε ταυτόχρονα δεσμό και με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1967: Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο παλαιστίνιος μετανάστης, Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν, πυροβολεί τον αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Κένεντι, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Ρόμπερτ Κένεντι θα πεθάνει μία μέρα αργότερα.

1990: Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1991: Στη Νότια Αφρική, το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.

1995: Μεσολαβητική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της βοσνιακής κρίσης και την απελευθέρωση των 256 ομήρων κυανοκράνων, αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την αποστολή των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, στο Πάλε της Βοσνίας.

Σαν σήμερα το 1723 γεννήθηκε ο βρετανός οικονομολόγος και εισηγητής του φιλελευθερισμού, Άνταμ Σμιθ, το 1878 ο μεξικανός επαναστάτης, Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα και το 1898 ο ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Την ίδια μέρα το 1825 δολοφονήθηκε μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα, ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, το 1907 έπεσε ηρωικά στη μάχη ο μακεδονομάχος, Αριστοτέλης Αγαπηνός, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας και το 2004 πέθανε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις