Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου γεννήθηκε ο Κώστας Ταχτσής – Το «Τρίτο Στεφάνι» και η ανεξιχνίαστη δολοφονία

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου γεννήθηκε ο Κώστας Ταχτσής – Το «Τρίτο Στεφάνι» και η ανεξιχνίαστη δολοφονία
Eurokinissi

Είναι ο συγγραφέας που σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία. Ο Κώστας Ταχτσής που είχε βίαιο τέλος, γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου το 1927 στη Θεσσαλονίκη. Κορυφαίο του έργο είναι το  εμβληματικό μυθιστόρημα, το «Τρίτο Στεφάνι», που γυρίστηκε και για την τηλεόραση, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Ο διακεκριμένος λογοτέχνης της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστας Ταχτσής ήρθε στον κόσμο στις 8 Οκτωβρίου του 1927 στη Θεσσαλονίκη, αλλά έφυγε με τραγικό τρόπο από αυτόν. Στις 27 Αυγούστου 1988 βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στην οδό Τυρνάβου 26, στον Κολωνό.

Τριανταπέντε χρόνια μετά, το άγριο έγκλημα εξακολουθεί να είναι ανεξιχνίαστο και το πλέον πιθανό έτσι να παραμείνει.

Ο ίδιος ο Κώστας Ταχτσής, άφησε ωστόσο σπουδαίο έργο πίσω του, τόσο ως ποιητής, όσο και ως συγγραφέας.

Το μοναδικό μυθιστόρημά του, το «Τρίτο Στεφάνι» που έγραψε το 1962, είναι εκείνο με το οποίο καθιερώθηκε στην ελληνική μεταπολεμική πεζογραφία και αποτέλεσε μία μεγάλη ελληνική, αλλά και διεθνή εκδοτική επιτυχία.

Το «Τρίτο Στεφάνι», αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο πέντε δεκαετίες της νεοελληνικής ζωής μέσα από την αφήγηση δύο γυναικών.

Άλλα γνωστά έργα του Κώστα Ταχτσή είναι τα «Τα ρέστα», «Η γιαγιά μου η Αθήνα», «Το φοβερό βήμα».

Το «Τρίτο Στεφάνι» 

Ο Κώστας Ταχτσής έγραψε το μυθιστόρημα κατά την περιπλάνησή του εκτός Ελλάδας, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πρότεινε σε τρεις εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι όμως το απέρριψαν. Εκδόθηκε τελικά το 1962 με έξοδα του συγγραφέα, αλλά δεν γνώρισε τότε καμιά επιτυχία. Επανεκδόθηκε το 1970, οπότε γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και καθιέρωσε τον συγγραφέα ανάμεσα στους πιο γνωστούς πεζογράφους της γενιάς του.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Πρωταγωνίστριες και αφηγήτριες είναι δύο γυναίκες, η Νίνα και η φίλη της Εκάβη, που ζουν αυτές τις περιόδους και περιγράφουν με πιστότητα το κλίμα της εποχής μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες. Διαδοχικά, η Νίνα πραγματοποιεί τρεις γάμους – εξ ου και ο τίτλος του έργου.

Το έργο διαθέτει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, καθώς ο ίδιος ο Κώστας Ταχτσής είχε αποκαλύψει πως, ουσιαστικά, ο χαρακτήρας της Εκάβης Λόγγου είναι απόλυτα βασισμένος στη γιαγιά του, που τον μεγάλωσε.

Τη σεζόν 1995 – 1996 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από τον ΑΝΤ1, καθηλώνοντας τους τηλεθεατές. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Γιάννης Δαλιανίδης, η Νένα Μεντή ήταν στον ρόλο της Νίνας και η Λήδα Πρωτοψάλτη σε εκείνον της Εκάβης. Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 1995 και προβλήθηκε σε 16 επεισόδια.

Τον χειμώνα του 2009 έγινε η θεατρική του διασκευή από τον Σταμάτη Φασουλή και τον Θανάση Νιάρχο για το Εθνικό Θέατρο, με τη Νένα Μεντή αυτή τη φορά στον ρόλο της Εκάβης και τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο της Νίνας.

 

Το «Τρίτο Στεφάνι», ήταν η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που «γεννήθηκε» μέσα στην πανδημία και πρόλαβε να παρουσιαστεί μόνο για 13 sold-out παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, επέστρεψε το 2022.

Το τραγικό τέλος 

Το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Αυγούστου 1988, η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από μία έκτακτη είδηση. Ο Κώστας Ταχτσής εντοπίστηκε νεκρός από την αδερφή του, στο σπίτι του στην οδό Τυρνάβου 26, στον Κολωνό.

Η ιατροδικαστική εξέταση αποφάνθηκε ότι είχε πέσει θύμα στραγγαλισμού πριν από περίπου 36 ώρες, δηλαδή τα ξημερώματα της Παρασκευής, 25 Αυγούστου.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη γειτονιά του Κολωνού, τους γύρω δρόμους του Μεταξουργείου μέχρι την Ομόνοια, για την ανακάλυψη του δράστη. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν μιλούσαν για τρία άτομα που το ίδιο βράδυ είχαν επισκεφθεί το σπίτι του Ταχτσή. Ο τελευταίος άνδρας ήταν γύρω στα τριάντα, μελαχρινός με μουστάκι και καλοντυμένος.

Γείτονας κατέθεσε ότι είδε τον γνωστό συγγραφέα και δηλωμένο ομοφυλόφιλο να μπαίνει στο σπίτι του, συνοδευόμενος από κάποιους νεαρούς, ξημερώματα Παρασκευής.

Γύρω από αυτόν επικεντρώνονται οι έρευνες. Όμως, ο δράστης δεν θα βρεθεί ποτέ. Τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέγονται στο σπίτι αποδεικνύεται ότι ανήκουν σε συγγενικά ή φιλικά με το θύμα πρόσωπα, υπεράνω κάθε υποψίας. Έτσι, η δολοφονία του Κώστα Ταχτσή, που ήταν 61 ετών, τίθεται στο αρχείο όπου και παραμένει έως και σήμερα.

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Κώστα Ταχτσή:

φωτογραφίες Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις