Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαρωτικές αλλαγές στην Αστυνομία – Οι πιέσεις στο κινητό του υπουργού από επώνυμους

Φωτό από το astinomia.gr
Φωτό από το astinomia.gr

Αποφασισμένος να σπάσει” το “άβατο” των αστυνομικών που υπηρετούν σε επισήμους, φέρεται ο υπουργός Δημ. Ταξης Νίκος Τόσκας οποίος παρουσίασε μαζί με το Γ.Γ. του Υπουργείου Δ. Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο Τσούβαλα, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.

Σε ερώτηση του “Newsit.gr” για το εάν τελικά θα προχωρήσουν οι αποσπάσεις Αστυνομικών που υπηρετούν στην φρουρά, επωνύμων, ανωνύμων, επιχειρηματιών, πρώην και συνταξιούχων πολιτικών αλλά και εν ενεργεία, ο κ. Τόσκας πριν απαντήσει επιστράτευσε το χιούμορ του κοιτώντας το κινητό του τηλέφωνο και λέγοντας: “…να δω πόσες αναπάντητες έχω από αυτούς που αντιδρούν, στην απόσπαση αστυνομικών από τους επισήμους”, υπονοώντας σαφώς πως δέχεται πιέσεις.

Επ’ αυτού ο κ. Τόσκας ήταν κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας πως μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει ο κατάλογος με τις αποσπάσεις των Αστυνομικών από τα επίσημα και στη συνέχεια με άμεσες διαδικασίες, οι περίπου 700 ένστολοι που υπηρετούν στις φρουρές προσώπων, θα μετατεθούν σε Τμήματα της Αττικής, αλλά και στην ΟΠΚΕ ( Ομάδα Πρόληψης Καταστολής της Εγκληματικότητας) προκειμένου να ενισχυθούν με Αστυνομικό προσωπικό Τμήματα σε δύσκολες περιοχές της Αττικής, όπως τα Δυτικά προάστια του Νομού.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου αποκάλυψε πως όταν ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε με έκπληξη πως τουλάχιστον 18 Αστυνομικοί Σταθμοί της Περιφέρειας επί τέσσερα χρόνια ήταν στην κυριολεξία κλειστοί και η ΕΛ.ΑΣ πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Δηλαδή περίπου 350.000 Ευρώ το χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστάκης, αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την συντήρηση περιπολικών και μοτοσυκλετών, προκειμένου να είναι πιο αξιόμαχα στην μάχη κατά τις εγκληματικότητας.

Επίσης μέσω συγκεκριμένου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος, θα εκταμιευτούν περίπου 13 εκ. Ευρώ προκειμένου να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων, για την ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών τις ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά στα Τμήματα της Αττικής θα γίνει μια εξορθολογισμένη διαχείριση όπως υποστηρίζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ενισχυθούν Τμήματα σε περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Παραδείγματος χάριν, στην Ν. Ιωνία λειτουργούν ένα κεντρικό κι ένα περιφερειακό Α/Τ. Το περιφερειακό λοιπόν θα κλείσει και θα ενισχυθεί το κεντρικό Τμήμα, ώστε να υπάρχει συγκέντρωση δύναμης και όχι διάσπαση.

Επίσης στο Ψυχικό, το Ν. Ψυχικό και την Φιλοθέη, λειτουργούν συνολικά τρία Α/Τ. την στιγμή που η περιοχή μπορεί με συγκέντρωση δύναμης να εποπτεύεται άριστα από ένα Τμήμα. Κατά συνέπεια θα κλείσουν τα Τμήματα Ν. Ψυχικού και Ψυχικού και θα ενωθούν με το Α/Τ Ψυχικού.

Ν. Κόσμος, περιοχή Ακρόπολης και Πετράλωνα, εχουν από ένα Τμήμα η κάθε μια, με πιο ενισχυμένο αυτό τις Ακροπόλεως. Θα κλείσουν λοιπόν τα δυο Τμήματα, Πετράλωνα – Ν. Κόσμος, και η δύναμη τους θα ενωθεί με αυτό τις Ακρόπολης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Σαλαμίνα, όπου εκτός από το Α/Τ λειτουργεί κι ένας Αστυνομικός Σταθμός στα Αμπελάκια, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κεντρικό Τμήμα. Στο συγκεκριμένο Α/Σ υπηρετεί μόλις ένας Αστυνομικός, ενώ το Σώμα πληρώνει ενοίκιο για την …λειτουργία του Σταθμού, οποίος βέβαια με την αναδιάρθρωση θα κλείσει.

Τις αναδιαρθρώσεις εξαιρούνται οι Αστυνομικές Υπηρεσίας, των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λόγο του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε