Σε δομές του δήμου Αθηναίων 330 άνθρωποι που ήταν στο δρόμο – Συνάντηση Μπακογιάννη με πρώην άστεγους

Σημαντική είναι η δράση του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους, καθώς σε δομές του φιλοξενούνται 330 άνθρωποι που ζούσαν στους δρόμους.

Άνθρωποι που βρήκαν τη δύναμη, αλλά και τη βοήθεια για να αφήσουν πίσω τους τον καθεστώς του άστεγου και να «επιστρέψουν», βρίσκοντας δουλειά ή σε κάποιες περιπτώσεις και το δικό τους σπίτι, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία και να ανταλλάξουν απόψεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) Γρηγόρη Λέων και εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια, στην προστασία των αστέγων της πόλης (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αποστολή, Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Equal Society). Η συνάντηση-συζήτηση οργανώθηκε στο ΚΥΑΔΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων. Για τον δήμο Αθηναίων, ο αγώνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι καθημερινός και εκφράζεται με έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΥΑΔΑ σε διάστημα ενός έτους έχει πραγματοποιήσει 2.755 επιτόπιες παρεμβάσεις, συνδράμοντας τον άστεγο πληθυσμό της πόλης. Κάθε μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του ΚΥΑΔΑ βρίσκονται ανελλιπώς στους δρόμους της πόλης. Παρέχουν πρακτική βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο διανέμοντας τρόφιμα, ρουχισμό, καθώς και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, για να στεγαστούν σε δομές του δήμου, ακόμη και για να βρουν δουλειά.

Η σημαντική δουλειά των ομάδων του streetwork αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σήμερα, 330 άνθρωποι που «σπίτι» τους ήταν ο δρόμος, σήμερα βρίσκονται στεγασμένοι στις τρεις δομές αστέγων του δήμου: στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ξενώνα Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων και στην Εστία των Αθηνών. Οι δύο πρώτες δομές δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε χρόνο – ρεκόρ, για να δώσουν άμεση, πλην όμως μόνιμη, λύση στο πρόβλημα στην πόλη.

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη σωστού σχεδιασμού εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε με άρθρο του, εύσημα στον δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία των δομών αυτών τις οποίες και παρουσίασε ως «καλή πρακτική» για την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών της πόλης.

Ωστόσο, στόχος του ΚΥΑΔΑ δεν είναι απλώς η ένταξη ανθρώπων σε δομές. Οι επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ σκύβουν πάνω από αυτούς για να τους προσφέρουν όλα όσα έχουν ανάγκη.

Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα, ώστε να ισορροπήσουν πρώτα σωματικά και στη συνέχεια σημαντική και συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Έπειτα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες προγραμμάτων όπως το «Στέγαση και Εργασία», που προσφέρουν επιδοτούμενη στέγαση και επιδοτούμενη εργασία σε ευάλωτους ανθρώπους ή τους παρέχεται βοήθεια ώστε να βρουν εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στην τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας του ΚΥΑΔΑ, δύο από τους επιτυχόντες ήταν πρώην ωφελούμενοι. Δύο πρώην άστεγοι που εξακολουθούν να ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του ΚΥΑΔΑ ως εργαζόμενοι.

Με όλους αυτούς τους τρόπους, μέσα σε διάστημα ενός έτους, περίπου 30 άνθρωποι κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους το πρόβλημα ως μια οδυνηρή παρένθεση και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

«Σημασία έχει να ακούς, να συζητάς και να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα της πρόνοιας στην πόλη, με τους ανθρώπους που βιώνουν ή βίωσαν τις υπηρεσίες του δήμου στις δομές αλλά και στους δρόμους. Γιατί μόνο μαζί τους μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που κάναμε αλλά και να βελτιώσουμε όσα πρόκειται να κάνουμε. Είμαστε περήφανοι για κάθε άνθρωπο που άφησε πίσω το δρόμο της πόλης και βρίσκει το δρόμο της ζωής», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με ορισμένους από αυτούς στη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΚΥΑΔ.Α Γρηγόρης Λέων δήλωσε: «Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων έγινε μία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη και των ωφελούμενων του ΚΥΑΔΑ, οι οποίοι έχουνε βρει τον τελικό τους προορισμό ο οποίος είναι η επανένταξη στην κοινωνία και νομίζω ότι αυτή η κουβέντα ήταν πάρα πολύ ουσιαστική, ανέδειξε ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα στον ΚΥΑΔΑ ειδικά τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα όποια θέματα υπάρχουν σε αυτή την πορεία. Στη συνέχεια είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση επίσης με τους φορείς που συμμετέχουν στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία κουβέντα ουσίας που έθεσε τους στόχους για την επόμενη χρονιά , η οποία ελπίζουμε να είναι τόσο δημιουργική όσο ήταν η πρώτη χρονιά της νέας διοίκησης του ΚΥΑΔΑ».

Στη συνέχεια ο Αντώνης Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισήμανε: «Στόχος και σκοπός μας στη σύμπραξη και συμπόρευση με τον δήμο Αθηναίων είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σε φαινόμενα περιθωριοποίησης και παραμερισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δημάρχου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αστέγων, για να συνενώσει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη κατάσταση της αστεγίας. Εμείς από πλευράς μας, σαν πολιτεία, είμαστε εδώ για να θεσμοθετήσουμε ενισχυμένα μέτρα αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο πως θα στηρίξουμε και πως θα μειώσουμε το πληθυσμό που ζει στο δρόμο. Η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα στους δήμους και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δημάρχου που ως καλή πρακτική έχει φτιάξει μια δομή η οποία είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη στέγη. Είναι μια δύναμη, να δώσει κουράγιο σε αυτούς τους ανθρώπους να επανενταχθούν στη κοινωνία μας».

Στη συνέχεια ο Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισήμανε: «Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα των Αστέγων και η Εκκλησία έχει σταθεί σε αυτό το κομμάτι με πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου από την πρώτη στιγμή της κρίσης αλλά και διαχρονικά. Η συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη αυτή τη στιγμή ανοίγει νέους δρόμους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου. Σήμερα συζητήσαμε τις πρωτοβουλίες της επόμενης χρονιάς, μπαίνουμε σε ένα δρόμο της επόμενης φάσης αφού εξασφαλίσαμε στην πρώτη τον χώρο διαμονής των αστέγων. Τώρα εξετάζουμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν στη διαδικασία της ένταξης στην κοινωνία. Νομίζω ότι όλοι μαζί με αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε μαζί σε αυτή την πρωτοβουλία. Κανένας δεν περισσεύει και κανένας δεν μπορεί να κάνει την δουλειά μόνος του. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον δήμαρχο».

Ο Σπύρος Φρεμεντίτης, πρόεδρος της Equal Society τόνισε από την πλευρά του ότι «ήταν μία πολύ σημαντική συνάντηση διότι επιβεβαιώθηκε ότι ο δήμος Αθηναίων έχει την κουλτούρα να συνεργάζεται με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Προέκυψε ότι υπάρχει μέλλον στη συνεργασία αυτή για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων και με έμφαση τους άστεγους και τις επαπειλούμενες ομάδες πού βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας ,σχεδιάζεται τις επόμενες ημέρες ένα πλάνο στρατηγικής που με το νέο έτος θα ανακουφίσει πληττόμενους ανθρώπους οι οποίοι είναι σε κίνδυνο», ενώ ο Αλέξης Μαργαλιάς, γενικός διευθυντής του Σωματείου Praksis συμπλήρωσε: «Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του προβλήματος και τη σημερινή μας συνάντηση πρέπει να πούμε ότι το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που φτιάχτηκε από τον δήμο της Αθήνας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε ότι η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και τους ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα».

Τέλος η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου είπε: «Μία πολύ σημαντική δράση γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και με την κοινωνία των πολιτών. Μέσα στους φορείς που συνεργάζεται ο δήμος είναι και οι Γιατροί του Κόσμου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων και γενικά στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο δήμο Αθηναίων».

Πηγλη ΑΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Χρυσοχοΐδης: Όποιος διασκεδάζει πίνει και τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους

Χρυσοχοΐδης: Όποιος διασκεδάζει πίνει και τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους

Σε κάτι περισσότερο από… υψηλούς τόνους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε όσους δεν ακολουθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Οι έλεγχοι που έρχονται είναι σαρωτικοί, με ... Διαβάστε περισσότερα
Ιερώνυμος για επίθεση σε ιερέα στη Λιόν: “Μια θρησκεία οπλίζει τα χέρια τρομοκρατών”

Ιερώνυμος για επίθεση σε ιερέα στη Λιόν: “Μια θρησκεία οπλίζει τα χέρια τρομοκρατών”

“Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών…” Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η δήλωση ... Διαβάστε περισσότερα
Τα έξι νέα μέτρα κατά του κορονοϊού: Απαγορεύεται η επιβίβαση σε ΜΜΜ χωρίς μάσκα

Τα έξι νέα μέτρα κατά του κορονοϊού: Απαγορεύεται η επιβίβαση σε ΜΜΜ χωρίς μάσκα

Μετά το νέο σοκ με τα 2.056 κρούσματα, οι ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 27 περιοχές της χώρας στο "κόκκινο" (επίπεδο Β) και 47 στο "κίτρινο" (επίπεδο Α). Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι παντού.
Απείλησαν ελεγκτές σε μαγαζί στο Μπουρνάζι – Πρόστιμο 5.000 ευρώ και λουκέτο 15 ημερών

Απείλησαν ελεγκτές σε μαγαζί στο Μπουρνάζι – Πρόστιμο 5.000 ευρώ και λουκέτο 15 ημερών

Επίθεση στο Μπουρνάζι καταγγέλλει ότι δέχτηκε κλιμάκιο των επιθεωρητών – ελεγκτών από προσωπικό καταστήματος. Παρόλα αυτά, θυροκόλλησαν τη σφράγιση και συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων συνέχισαν ... Διαβάστε περισσότερα
Ποιοι δικαιούνται τα 534€, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και μείωση ενοικίου – Όλοι οι ΚΑΔ

Ποιοι δικαιούνται τα 534€, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και μείωση ενοικίου – Όλοι οι ΚΑΔ

Τον διευρυμένο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και μπορούν να ενταχθούν στο νέο πακέτο ... Διαβάστε περισσότερα
Σάμος: Το πρωί τον άφησα χαμογελαστό και το απόγευμα τον βρήκα νεκρό, λέει στο newsit.gr ο πατέρας του Άρη

Σάμος: Το πρωί τον άφησα χαμογελαστό και το απόγευμα τον βρήκα νεκρό, λέει στο newsit.gr ο πατέρας του Άρη

Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα που θρηνεί το παιδί του. Ο Άρης και η Κλαίρη έφυγαν νωρίς γιατί από το σεισμό στη Σάμο έπεσε πάνω τους το τοιχίο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο πατέρας του 17χρονου, Αλ. Κομνηνός, μιλά στο newsit.gr για τις δραματικές στιγμές και την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.