Ελλάδα

Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας» λέει ο Κώστας Παπαζάχος

«Το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων»

Οι συνεχείς σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό προβληματίζουν τους σεισμολόγους, ενώ φόβος υπάρχει και για το ηφαίστειο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε πως «η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου και η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».

Αναφορικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη τόνισε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας».

Για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως «η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό.

Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι μικρότερες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δέκα συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών επιθυμούν εκταφή των σορών - Λήγει η προθεσμία για τους τελευταίους 14
Μέχρι στιγμής, από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, οι 33 δήλωσαν ότι δεν θέλουν να γίνει εκταφή των σορών, αναζητούνται ακόμη 5, ενώ 9 απομένουν να δηλώσουν αν επιθυμούν εκταφή ή όχι
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών
Ένοχος κρίθηκε 59χρονος καθηγητής για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος ανήλικων μαθητριών του στη Θεσσαλονίκη
Οι καταγγέλλουσες κατέθεσαν στο δικαστήριο τα περιστατικά με «θωπείες» σε ευαίσθητα σημεία του σώματος και «χυδαία σχόλια» σεξουαλικού περιεχομένου, που δέχτηκαν από τον γυμναστή του λυκείου τους
Asian female student is crying and depressed in classroom
Σκηνές τρόμου για 16χρονο: Τον άρπαξαν διακινητές ναρκωτικών και τον βασάνιζαν για να τους δώσει 2.000 ευρώ
Στις 9 Νοεμβρίου τα τρία μέλη του κυκλώματος τον άρπαξαν από την περιοχή των Γλυκών Νερών, τον έβαλαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και τον περιέφεραν σε διάφορα μέρη της Αττικής
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας